Banner

Kith & Kin – Teeling och Innis & Gunn i samarbete

Av | Publicerad 2017-01-24 | Lämna kommentar


Kith & Kin betyder släkt och vänner vilket fångar andan i det här samarbetet mellan två pionjärer inom hantverksbryggeri och –destillering: skotska Innis & Gunn och irländska Teeling Whiskey. Den 3 mars kommer resultatet: stouten Kith & Kin.

Den irländska familjen Teeling som ju som bekant byggt det första destilleriet i Dublin på över 125 år. Deras flaggskepp Teeling Small Batch Rum Cask (nr 463, 332 kr) kom hit förra året. Det skotska bryggeriet Innis & Gunns ekfatslagrade öl har blivit väldigt populära, inte minst här i Sverige.

Efter livliga samtal mellan bryggmästaren Dougal Sharp och bröderna Jack och Stephen Teeling bestämde man sig för att brygga en kolsvart stout och lagra den på fat från Teeling Small Batch Rum Cask.

– Vi har inte bara skapat en underbart mustig, whiskeylagrad stout, utan också återlämnat tunnorna till Teeling som nu kan göra en stoutlagrad whiskey. Whiskeyprojektet kommer att slutföras under 2017, berättar Dougal Sharp.

Ölet Kith & Kin är bryggt med en stor dos chokladmalt för att ge en kolsvart färg med tydliga smaknoter av choklad, kaffe och toner av bränt socker. Det har humlats med Super Styrian, Whitbread och Goldings Variety. Alkoholhalten har landat på 5,8 procent.

– Denna stout gör sig extremt bra en mörk och lite ruggig vinterdag framför brasan med en god vän, säger marknadschef David Ask på TOMP Beer Wine & Spirits. Gärna med en 2 cl Teeling Small Batch Rum Cask Whiskey vid sidan av.
Den tredje mars kommer 36 000 flaskor Kith & Kin till våra breddgrader, de har då numret 11339 och kostar 29,90 styck.

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.