Så gör du pilsnersill – midsommarens nykomling

Av | Publicerad 2017-06-19 | Lämna kommentar


Sillen har en självklar plats på svenskarnas högtidsbord, men äts mer än någonsin under sommaren. I år har Melanders Fisk skapat en sill utöver det vanliga – Pilsnersillen! Här är receptet om du vill pryda midsommarbordet med den.

Pilsnersillen har smaksatts med Eriksbergs Juvelpilsner som är en ljus lager i tysk pilsnerstil med örtiga humletoner och balanserad beska. Eriksbergs Juvelpilsner kom till Systembolaget den 1 juni.

Pilsnersillen är komponerad av Nils Molinder som är krögare, TV-kock och tillika en av bröderna bakom Melanders Fisk. Han berättar:

– Vi valde att lyfta fram den naturligt örtiga beskan hos ölet och komplettera med somriga toner som apelsin och rödlök. Receptet har den där klassiska, sötsyrliga känslan man söker hos en klassisk sill, men får en rundare, fylligare smak av ölet. En superbra smakkompis både till både pilsner och potatis.

Receptet till sillens lag är baserat på ett klassiskt recept med ättika, socker och vatten. Därefter har stjärnanis, vaniljstång, rödlök, apelsinsaft och pilsner tillsatts. Nils rekommenderar att sillen ska läggas in i minst 48 timmar och helst en vecka innan servering för att smakerna ska utvecklas helt.

Melanders Pilsnersill kan köpas hos Melanders Fisk, pris 75 kr för 220 g, men för den som hellre vill göra sin egen Pilsnersill till midsommar kommer här receptet:

Pilsnersill med apelsin och vanilj
Recept: Nils Molinder, Melanders Fisk
4-6 portioner

  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl socker/li>
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl Eriksberg pilsner
  • 1/2 dl färskpressad apelsin
  • 1/2 dl vatten
  • 1 st stjärnanis/li>
  • 1 st vaniljstång
  • 1 rödlök
  • 1 apelsin till garnering
  • Några kryddpepparkorn
  • Gör så här:

    1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
    2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
    3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
    4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
    5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.

    Serveras med fördel på knäckebröd tillsammans med smakrik lagrad ost, t.ex. Västerbottensost.

    Eriksberg Juvelpilsner
    Nr: 1576
    Pris: 10,90 kr (exkl. pant)
    Foto: Maria Cruseman

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

  • Välkommen

    Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

  • Aktuellt nummer

    Senaste numret av Allt om Whisky
  • Från tidningen

    Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
  • Whisky, öl och mat

  • Missat något nummer?

    Gamla nummer av Allt om Whisky
  • Citera oss gärna

    Creative Commons License
    Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.