Grönstedts nationalhyllande cognac


Härom veckan var det vår nationaldag – ifall nu någon missade det, men redan i maj kom Grönstedts nationalhyllning som ju kan avnjuts vilken som helst.

Redan 1846 blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac under eget namn. Han höll till i Gamla Stan och var mycket intresserad av franska drycker. Idag anses han vara den svenska cognacens fader.

För Grönstedt National 2017 har David Croizet, Grönstedts Master Blender, skapat en utsökt blend med fler än 40 eau-de-vier i varierande åldrar. Dessa kommer från olika distrikt i området Cognac, allt för att uppnå en fyllig, komplex och ädel dryck.

– Det första smakintrycket består av mycket intensiva fruktiga toner. Sedan framträder kryddiga inslag av äppelblom, choklad och ljus ek med en lång och mjuk eftersmak, säger Master Blender David Croizet.

Det är inte bara innehållet som förändras årligen. Årets design tar fäste i 20-talets Frankrike och hämtar inspiration från en era där elegans och glädje präglade flasketiketter.

Flaskan är förpackad i en presentbox som pryds av ett särskilt Grönstedts National-mynt, präglat av Nobelmedaljens tillverkare. På samma sätt som Nationaldagen är en tradition, är det sedan flera år tillbaka kutym att Grönstedts cognac serveras som avec till kaffet vid den årliga Nobelbanketten.

Grönstedts National 2017
Nr: 20200
Pris: 759 kr (500 ml)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!