Mackmyra – Rökigt slott eller elegant gruva?

Mackmyra Whisky erbjuder många alternativ för den presumtive whiskyfatsägaren. Slott eller gruva? Elegans eller rök? Bourbon eller sherry, eller rent av svensk ek?

Historien bakom Mackmyra Whisky torde vara bekant, men en kort rekapitulering kan kanske vara på sin plats:
Åtta goda vänner ute på en skidresa började fundera över varför det inte fanns någon svensk whisky, och där föddes embryot till en dröm som skulle komma att förverkligas till mångas förvåning. Bara ett år senare destillerades de allra första dropparna. 2001 hade de två basrecept klara – ett elegant, fruktigt och ett med vad de kallar »svenskpräglad« rökighet. De första flaskorna färdiglagrad whisky såldes på Systembolaget i mars 2006 och tala om succé – flaskorna tog slut på en enda timme.

Idag är företaget väl etablerat och utnämndes 2007 till »Gasell« av Dagens Industri för sin stabila och snabba tillväxt. Det tillhör också den exklusiva  skara företag som tilldelats betyget Trippel-A av kreditvärderingsföretaget Soliditet. Det betyget har i år bara 6 % av landets 290 000 aktiebolaget fått.
Ett koncept som lockat många är deras »Mackmyra Reserve – ditt eget whiskyfat« där man får möjlighet att styra och ställa och skapa ens alldeles egen whisky.

Man börjar med att välja whisky, och där står valet mellan »Mackmyra Elegant« och »Mackmyra rök«. Eleganten beskrivs som mjuk och finstämd med en fruktig blommighet, medan rökvarianten är baserad på grönmalt som torkats över rök från vitmossetorv och enriskvistar.

Båda går att välja utan förlagring, medan Eleganten också finns förlagrad i tre år på bourbonfat. Just det: det där med faten då. Valet står mellan bourbonfat eller sherryfat och sist, men absolut inte minst, fat av svensk ek. En lagring i de senare sägs ge en kryddig örtighet och kärvhet som dock balanseras av sötma.

Sedan blir frågan i vilken miljö man vill att ens egen whisky ska formas för att passa ens egen personlighet – slott eller gruva, skärgård eller västkust?
Tre mil utanför Malmö ligger Häckeberga slott som inrymmer Mackmyras »slottslager«. Gruvan däremot är Bodås Gruva i närheten av huvudkontoret i Mackmyra. Skärgården står Fjäderholmarna utanför Stockholm för, och i Smögen återfinns västkustlagret, som är senaste tillskottet.

Sedan är det dags att vänta, kanske fundera lite på utformningen av den blivande etiketten – och avsmaka förstås, för att göra en egen bedömning när buteljeringsstunden börjar nalkas.

Låter det här intressant? Mackmyras webbsida (www.mackmyra.se) är enkelt och klart upplagd. Där finner ni allt angående priser och betalningsalternativ.

mackmyra_destilleriet
Foto: Destilleriet