Anders Fridén: Jag har hamnat i whiskykoma!

anders_fridenJag längtar tills den här jävla sommaren är över. Vill att det ska bli mörkt o ruskväder så jag kan börja dricka….Hjälp, jag har ett alkoholproblem!

Nu kanske ni tror att jag syftar på att jag har problem med att hantera alkoholen. Nejdå, så är inte fallet. Jag har ett mycket större bekymmer, ett problem av helt annan karaktär: Jag har hamnat i whiskykoma!

Finns det nån stödgrupp för oss drabbade?

De flesta jag pratar med förstår mig inte alls. »Anders, att du saknar ditt whiskysug tyder på att du har problem med alkoholen«. »Det har jag inte alls«, svarar jag. »Det är den här jävla värmen som är mitt stora problem och det är inte mängden alkohol jag är ute efter, jag vill ha tillbaka suget efter en 18-årig Glendronach från 1973«. Nörden i mig är borta, så skall det inte vara. Jag skall sitta och förklara storheten, med väl vägda ord, i en Murray McDavid Caperdonich 1968 för mina oinvigda vänner. Flaskorna talar inte till mig på samma sätt som för bara några månader sedan. När jag skriver detta sitter jag bredvid min samling och visst är de vackra (!) men de skriker inte »korka upp mig nu, du vet att du vill ha mig!«. Kanske skriker de för allt de är värda. Kanske hör jag det inte. Inte ens min Glenugie PNA 1973 får det att kittla lite och då är det allvarligt.

Till saken hör att sommaren har varit jättebra, en av de bättre på länge. Mycket ledighet för en gångs skull, bara tre festivaler har det blivit. Så jag har varit hemma, fixat på tomten, barnen har lekt och vi har umgåtts med våra grymma grannar. Varit riktigt Svensson och det har känts härligt att bara vara. Stor skillnad på att vakna i en turnébuss i Arizona med trasig AC mitt i sommaren.

Det här är första sommaren jag har ledigt på säkert 10 år och jag borde vara nöjd. Ätit och druckit gott har jag gjort. Mycket god öl har det blivit. Nils Oscars, Nynäshams, Oppigårds och Dugges, är bryggerier som blivit riktiga favoriter. Grillen har gått varm (självklart…) och goda ostar tillsammans med portvin framåt småtimmarna. Så njutits har det gjort men ändå så känns det inte bra.

»Snart kommer hösten, snart blir det kyligare och jag skall fira med en Yamazaki Sherry Cask när löven faller.«

Jag trodde aldrig jag skulle känna såhär men tack och lov så är jag övertygad att det kommer vända. Snart kommer hösten, snart blir det kyligare och jag skall fira med en Yamazaki Sherry Cask när löven faller.

Något annat jag ser fram emot är Glenfarclas In Flames Single Cask 1973. Whisky och musik i perfekt symbios. Fan, jag är stolt som en tupp. Stort tack till Glenfarclas och PhilipsonSöderberg för att ni gör så att en dröm går i uppfyllelse. Jag kommer att stå i Philipsons monter på Stockholm Beer And Whisky Festival några timmar (nån av dagarna), så är det någon som vill komma ställa frågor eller bara snacka lite allmänt om whisky, musik eller er senaste golfklubba så är ni mer än välkomna. Tror jag kommer hänga lite i Allt om Whisky campen också.

Lite musiktips måste jag leverera. Mitt skivbolag, Selective notes, släpper Britta Perssons nya platta »Current affair medium rare«. Fantastiskt bra pop av en skitduktig tjej. Musik som slinker fint ner tillsammans med……vad som helst egentligen….

Ledsen, jag ber att få återkomma med ett bra mycket bättre tips när jag vaknat upp från min koma.

Anders Fridén, sångare i hårdrocksbandet In Flames med över två miljoner sålda skivor, har också sedan många år ett brinnande intresse för whisky.

anders_friden

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.