I väntan på Glenn No?5

I samarbete med supporterföreningen Änglarna har Oceanbryggeriet i Göteborg tagit fram ölet Glenn No 5, bryggt med en stor portion humor eftersom alla uppenbarligen heter Glenn i Göteborg.

I Västsverige är namnet Glenn – med ett extra »n« på slutet – populärt. Det kan kanske vara ett arv från skottarna som hade stort inflytande i staden Göteborg på 1700-talet.

På 1980-talet hade den allsvenska fotbollsklubben IFK Göteborg fyra spelare med förnamnet Glenn: Holm, Schiller, Hysén och Strömberg. Och det är där ifrån uttrycket »Alla heter Glenn i Göteborg« kommer. När Blåvitt – som är ett av klubbens många smeknamn – den 31 oktober 1982 skulle spela uppe i Stockholm började Hammarbyklacken sjunga ramsan i huvudsyfte att håna. Sedan dess har det blivit ett allmänt begrepp att »alla heter Glenn i Göteborg«.

På Oceanbryggeriet i Göteborg brygger man sedan juli tillsammans med IFK Göteborgs supporterförening Änglarna ett öl med just namnet Glenn.

– Vi ville ha ett lite finurligt namn. Vi hade fyra Glenn på åttiotalet och den femte har inte kommit än, säger Peter Andersson, delägare i Oceanbryggeriet.

no5-dansken2

Han är själv en supporter av fotbollsklubben och det var på så vis idén föddes.

– Jag diskuterade möjligheten med ordförande för Änglarna under match, och idén bollades fram. Vi vill inte att det ska vara någon etikettsöl, utan specifikt bryggd. Och vi är den första svenska ölen i just det syftet.

Ölet är inte endast avsett för IFK:s supportrar, utan även för den neutrale. Responsen är dock blandad hos konsumenterna.

– 30-plussarna tycker den är vansinnigt god, medan 18-plussarna tycker den smakar för mycket och är rätt dyr eftersom den kostar 29,80 flaskan. De yngre gillar varken smaken eller priset, medan de äldre älskar smaken och struntar i priset, förklarar Peter Andersson.

Glenn No 5 är en Ale, men kan vid första anblicken förknippas med en lager på grund av den ljusa färgen. Den är bryggd på Maris Otter Pale Ale Malt som orsakar färgnyansen. Smaken är ganska lättsam och mindre kraftig för att vara en Ale. Glenn No 5 går endast att köpa på fyra Systembolag i hemstaden och ett 15-tal krogar i Göteborg. Det säljs som Beställningsvara endast i O-län (Västra Götaland). Bor man någon annanstans måste man göra en så kallad »privatimport« från leverantören – det vill säga i det här fallet bryggeriet.