Nya Octomore 4.1/167 – rökigast hittills?


Från Bruichladdich destillery på Islay kommer ännu en variant på en av de rökigaste whiskysorterna: Octomore 4.1/167. Det något kryptiska namnet döljer att whiskyn håller hela 167 ppm rökighet, vilket enligt Bruichladdich ska en ny dimension till rökig whisky. Vidare håller den ordentliga alkoholstyrkan 62,5%.

Så här beskriver de själva whiskyns doft och smak:

En doftexplosion som inleds med ett töcken av varm rökighet och blommiga toner av ljung och timjan som sedan övergår i aromer av korn med söta vaniljtoner av Bourbon-indränkt ek. Smaken är kraftfull med en rykande värme som balanseras fint med styrkan i eken. Rökigheten i whiskyn är överraskande mjuk och elegant och gifter sig väl med den honungslena sötman. Avslutas med en mycket lång och omvälvande finish.

Ber man destilleriet om en kortare förklaring av whiskyn svarar de bara ”Rock’n’roll”.

Finns i tillfälliga sortimentet på Systembolaget från den 1 december och heter 1080201
Läs mer om whiskyn på www.bruichladdich.com

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.

En kommentar

Comments are closed.