Emmas tips: gott till helgerna

Under mässan »Mitt kök« i november så såg jag ett kul kit som är en riktigt bra present. Bowmore har nämligen ett miniset som de kallar Bowmore Collection Kit. Det kostar 479 kr och finns på Systembolaget. Det är uppdelat i 3 x 200 ml flaskor. 12,15 och 18-årig Bowmore.

Även om man provat dessa så är det alltid trevligt med roliga bra idéer till presenter till vänner och detta kan jag helt klart rekommendera. En present till den som anordnar nyårsfesten eller varför inte till den som inte haft chansen att testa Bowmore och vill få chans att prova tre av whiskyns ansikten.

Med whisky i huvudet blir man sugen på något ätbart. Något jag testade på samma mässa var praliner från Ölands Choklad. Jag har mött dem vid några tillfällen tidigare men förstår nu att det inte bara är jag som upptäckt deras kvalitetschoklad.

Jag pratade med en av grundarna för företaget, Magnus Bremefors, och han berättade om hur de blivit väl mottagna både högt och lågt. I juli 2010 såg deras första praliner dagens ljus efter utbildning och hjälp av deras mentor chocolatier Sylvain Marron – vinnare av Pralin-SM, finalist i Årets Konditor två år i rad och enda svensk att kvalificera sig till World Chocolate Masters.

Det är inte så lätt att få tag i deras praliner men jag som Stockholmare är glad att Tures Brasserie & Bar i Sturegallerian har dem. Kika in på deras hemsida och se var de har sina återförsäljare. Håll ögonen öppna för man vet aldrig när Ölandschoklad kommer till stan – www.olandschoklad.se.

När jag funderade igenom de här raderna slog jag mig ned vid skrivbordet och hällde upp en Ballantine’s Christmas Reserve den annalkande årstiden till ära. Jag blev glatt överraskad över den inställsamma whiskyn som nuddade mina läppar. Jag fann en whisky som jag vill köpa till familjefestligheterna i jul och nyår.

Det här är nog en whisky jag skulle kunna locka även den envisa delen av familjen, som alltid hävdar att de inte rör whisky, att testa och njuta av. Den känns helt klart som en »efter-maten-whisky« och är som en efterrätt i sig. Jag hade dock helst sett den tillsammans med en efterrätt. Min italienska julkaka kommer att få sällskap i år efter den mastiga julmaten. Det känns faktiskt som ett bra möte och vi får väl se vad den hårda juryn hemma i vardagsrummet säger. ?

Ballantine's Christmas ReserveBallantine’s Christmas Reserve
Artnr. 10305
399kr

 

 

Bowmore Collection KitBowmore Collection Kit
Artnr. 336
479kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.