Tullamore Dew: På väg hem igen

Whiskeyn har inte gjorts i staden Tullamore sedan 1954, men kanske kommer produktionen tillbaka – tack vare William Grant & Sons som sedan 2010 äger det som är världens näst största och snabbast växande irländska whiskey med en försäljning om 8,3 miljoner flaskor om året.

Tullamore, mitt i centrala Irland invid den stora kanalen som binder samman öst och väst, har idag omkring 15 000 invånare och är det administrativa centret för grevskapet Offaly.

Whiskey har förstås gjorts i trakten och inne i staden sedan långt tillbaka precis som på många andra ställen, men under 1500-talet blev The Offaly Whisky speciellt omtalad som ett slags universalläkemedel.

Det  dröjde dock till 1829 innan det första officiella destilleriet grundades. Byggnaderna anlades mitt i centrum, på stranden invid floden Clodiagh som, genom en stort vattenhjul, fick bidra till energin. Redan från början blev whiskeyn en framgång och rörelsen fortsatte att blomstra under Bernard Daly och dennes son med samma förnamn, men med titeln Captain. Han var dock mer intresserad av hästar och polo och lämnade över ruljangsen till 39-årige Daniel E. Williams, som då redan arbetat där i femton år, som han utnämnde till General Manager.

Daniel Edmond Williams såg till att Tullamore fick elektricitet, telefoner, motoriserade transporter och han byggde upp ett kommersiellt handelsimperium i Midlandsområdet. Och så satte han stadens namn och sina egna initialer på whiskeyn han fått ansvaret för – Tullamore D.E.W. hade fötts.

Daniel E Williams
Daniel E Williams

Om det var Williams själv som skapade deras slogan »Give every man his dew« är oklart, men den blev en klar framgång. Uttrycket anspelade på likheten med uttalet av ordet »due« i betydelsen »någons andel«, erkännande eller rätt, ungefär »ge varje människa vad som tillkommer henne« alltså.

Daniel gick ur tiden 1921 och imperiet gick i arv till hans son. Under dessa år effektiviserades whiskytillverkningen och Tullamore Dew förfinades till den lena, karaktäristiska blandning av trippeldestillerad malt, pure potstill och blended whiskey som den alltjämt har. Proportionerna är hemliga, men potstill-inslaget torde vara betydande.

När den irländska whiskeyns kranar stängdes drogs hela Tullamore med i fallet. 1954 lades destilleriet ner. Lagerhusen var fulla och familjen Williams valde att istället koncentrera sig på den den allt mer säljande whiskeylikören Irish Mist som de utvecklat 1948.

På 1960-talet gick en rad destillerier samman i Irish Distillers som koncentrerade produktionen till destilleriet i Midleton. De köpte varumärket Tullamore och började åter tillverka Tullamore Dew.

I Tullamore ses numera bara resterna av det legendariska destilleriet. Men Tullamore Heritage Center finns i ett gammalt bonded warehouse (tullnederlag) som uppfördes 1897. Centrat ger en fantastisk inblick i ett stycke irländsk industriepok och berättar om hur Tullamore Dew blivit en del av den moderna dryckeshistorien. Det är idag ett välbesökt och vackert destillerimuseum som tar emot stora mängder turister och whiskyintresserade varje år.

Och ännu bättre är det tänkt att bli. Dagens ägare, William Grant & Sons, är i full fart med att bygga om och restaurera det. Det ska vara klart lagom till turistsäsongen 2012, och man beräknar då med att dra runt 40 000 besökare om året, som är en fördubbling av hittills-varande statistik.

Grant & Sons köpte Tullamore 2010 för 300 miljoner euro, och det har visat sig vara en bra investering, 2011 hade deras totala vinst gått upp fjorton procent. Tullamore Dew produceras till stor del fortfarande av Pernod Ricard-ägda Midletondestilleriet, medan Cooley Distillers står för resten. Men det finns planer för att bygga ett nytt destilleri för Tullamore Dew, allra helst i Tullamore, och Grant har inlett förhandlingar med de lokala myndigheterna, men inga beslut har fattats än. Men de är utlovade att komma – snart…

Tullamore Dew i Sverige 
Tullamore Dew (nr 524)  289:-
Tullamore Dew 12 Years (nr 505) 349:-
Tullamore Dew Single Malt 10 Years (nr B86552) 399:-

Tullamore ligger 96 km väster om Dublin. Vilket betyder en dryg timmes bilfärd antingen via Dublin Galway N6 eller Cork/Limerick Road N7. Det är dessutom enkelt att ta sig dit med tåg, det går cirka åtta sådana om dagen från (och till) Dublin. Kanske kan vara en bra idé om man beger sig dit i whiskeyns tecken. Adressen är: Bury Quay Tullamore Co. Offaly Ireland Tel: +44 353 57 9325015, e-mail: info@tullamore-dew.org, web: www.tullamore-dew.org.