Öltips: Oktoberfest i september

Månaden oktober närmar sig med oroväckande hastighet, men det är inte bara av ondo. För oktober betyder Oktoberfest och mycket god öl. Inför Oktoberfest har bryggerierna nu börjat släppa nya öl till festens ära.

S:t Eriks Oktoberfest

Från S:t Eriks mikrobryggeri kommer en mörk, matvänlig öl signerad bryggare Jessica Heidrich. Den är gjord på fyra olika maltsorter – Pilsner, Carapils, Caramunich och choklad. Som alltid har Jessica adderat en modern twist och skapat balans genom att använda det amerikanska humlet Chinook samt Centennial. Enligt henne själv kan ölet, med sin blandning av klassisk malt och modern amerikanska humle, liknas vid ett par lederhausen med Stars and Stripes.
Ölet har nummer 11253 och en 33 cl-flaska kostar 16,90 kr.
Läs mer på steriksbryggeri.se

FrEQuency No sleep in october

Allt om Whisky-medarbetarna David Mortomer-Hawkins och Anders Fridén släpper bland andra sitt oktoberfestöl No sleep in october, bryggt av Patrick Holmqvist på Nils Oscar. Det har enligt uppgift ”hög hinkabilitet” och finns även i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Du hittar ölet i beställningssortimentet som nummer 11286 till priset 19.80 kr för 33 cl
Hälsa på hos FrEquency.

Ankerbräu Festbier

Här är en underjäst lager med ljus bärnstensfärg som fått vila sig i form i svala källarvalv under staden Nördlingen i Bayern. Receptet kommer från München och har anor från 1810. Ankerbräu Festbier bryggs bara en gång om året till Oktoberfest.
Finns i tillfälliga sortimentet på Systembolaget, där 50 cl kostar 19.90 kr.
Distribueras av Alambic

Hur ska just du fira Oktoberfest?

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.