Must & endiver

SPendrupsJulmustSpendrups Nygårda Julmust Vintage Oak kommer i år i två versioner. Den ena är lagrad i bourbonfat, den andra i romdito. Årets kock, Filip Fastén, ombads komponera smårätter som skulle passa dem. Han valde endiver för ovanlighetens skull:

– Endiven bjuder på mycket beska och det är utmanande, men lyckas man runda av beskan tillräckligt mycket med andra ingredienser lyfter beskan alla smaker och förstorar dem. Den kräver mycket, men ger också mycket, därav min hatkärlek, säger Filip Fastén.

Till den bourbonfatslagrade musten gjorde han en syrad endivesallad med blåmögelost och valnöt. Till den romfatslagrade musten blev det en kryddstekt endiv med hjortron och vaniljkräm.

Tycker ni det här låter spännande så hittar ni recepten här och här.

Nygårda Julmust Vintage Oak på 75 cl glasflaska finns till försäljning på Systembolaget i begränsad upplaga från och med den 1 november. Priset är 29.90 kr.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör