Glenmorangie får pris för sina ostron


Första delen för att återetablera de europeiska ostronen i vattnet vid destilleriet Glenmorangie är nu klart och har resulterat i tre eftertraktade miljöutmärkelser.

Glenmorangie är engagerade i att skydda naturen och miljön vid destilleriet sedan 1843. Som en del i deras engagemang för en hållbar framtid har Glenmorangie agerat initiativtagare i projektet att återinföra de europeiska ostronen i vattnet vid destilleriet. Inom fem år ska bygget av ett fungerande ostronrev vara färdigställt.

Planen är att ostron, vars egenskap är att filtrera vatten, ska fungera som ett ytterligare komplement till destilleriets nya reningssystem för att rena vattnet som släpps ut i Firth. Det här året blev startskottet för en mycket betydelsefull milstolpe för Dornoch Environmental Enhancement Project (DEEP), Glenmorangies samarbete med Heriot-Watt universitetet och Marine Conservation Society. Nu finns det återigen ostron i Firth ¬– mer än 100 år efter att de försvunnit till följd av överfiske. Arbetet fortsätter nu för att säkra finansiering till projektets nästa fas, i vilken man planerar att bygga ett fungerande rev inom en period på fem år.

I november 2017, korades Glenmorangie som vinnare i tre separata prisceremonier för hållbarhetsarbete. Utmärkelserna de tilldelades var:
Hydro Nation – ett pris som uppmärksammar och belönar företag och organisationer som bidrar till Skottlands hållbarhet och miljö. Luxury with a Heart – uppmärksammar insatser som berikar en livskraftig marin livsmiljö och engagemang för en hållbar framtid. Corporate Award är en utmärkelse som hyllar och uppmärksammar de bästa insatserna för ett bevarat Skottland.

– Vi är så glada att vår vision och vårt arbete i att skydda och bejaka den ömtåliga skönhet och miljö som är Glenmorangies högland har uppmärksammats av riktiga miljöförespråkare. Vi hoppas att dessa utmärkelser fortsatt kommer att underlätta vårt arbete när vi går in i nästa del av projektet – att inom fem år bygga ett fungerande ostronrev i Dornoch Firth, säger Dr. Peter Nelson, operativ chef hos Glenmorangie.

Läs mer om projektet hos Heriot-Watt University

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!