Julklappstips: böcker om mat och dryck


Ute efter julklappar i snart sista stund? Varför inte en bok? Och naturligtvis en mat- eller dryckesbok. Vi tipsar om sex pärlor i höstens digra utgivning.

Fredagskockens bästa vardagsmat – på 20, 30 eller 40 minuter
Mattias Larsson
(Semic)
Här har Fredagskocken Mattias Larsson samlat sina pålitligaste hemmafavoriter och delat upp dem efter hur lång tid de tar att laga: 20, 30 eller 40 minuter, så att man lätt kan välja utifrån hur mycket tid du har på dig. Och fredagen får sina egna recept, snabblagade, men lite festligare för att fira att det äntligen är helg. Vad sägs om Tortilla med sallad, kyckling, lök, äpple, chili, lime och koriander?

Romboken
Mads Heitmann & Rasmus Brøchner Hansen
(Polaris)
Romboken är skriven av två rom-nördar som berättar allt som finns att veta om denna nya favoritdryck. Den innehåller en allmän introduktion till rom och bjuder på 40 olika lagrade typer och stilar. Vi får också följa med till romproducerande länder och lära oss om deras specialiteter och produktionen från sockerrör och jäsning till destillering och lagring.

5 Ingredienser
Jamie Oliver
(Bonnier Fakta)
Jamie Oliver vill att matlagning ska vara enkelt och möjligt för alla som vill bli bättre kockar i ett stressigt vardagsliv. Han vill hjälpa oss att lösa ett av de stora bekymren vi ständigt tampas: Vad ska vi äta till middag? Och han vill att det ska vara välbalanserad, nyttig och god mat som får oss att må bra. Då räcker det med fem ingredienser. För fem ingredienser räcker till att komponera en smakrik, näringsriktig och god måltid. Med fler ingredienser än så blir det bara krångligt enligt Jamie.
5 ingredienser – snabb och enkel mat innehåller 130 enkla recept, alla uppbyggda på fem ingredienser. Korta steg-för-steg instruktioner, tydliga ingredienslistor och redovisande bilder.

Whisky: upptäck, upplev och njut
Ingvar Rönde
(Tukan Förlag)
Ingvar Rönde lanserade 2005 The Malt Whisky Yearbook (på engelska). Boken blev en omedelbar succé och varje år sedan dess har en grundligt omarbetad upplaga utkommit. Idag betraktas Malt Whisky Yearbook som en ovärderlig bibel för varje sann whiskyentusiast och säljs över hela världen. I Whisky: Upptäck, upplev och njut har Ingvar Rönde valt ut över 100 whiskyfavoriter från hela världen. De som presenteras är de bästa, mest prisvärda och mer lättillgängliga sorterna. De flesta finns på Systembolaget och de man inte hittar där hittar man bland taxfree-sortimenten på flygplatser.

Köksbryggning, Riktigt gott öl med små medel
Jakob Nielsen, Mikael Zetterberg
(Natur & Kultur)
Mikael Zetterberg och Jakob Nielsen grundade Det Lilla Köksbryggeriet med ambitionen att öppna upp hembryggning för alla. Även för de som inte visste att de ville brygga öl. Idag säljs deras ölbryggningskit och recept i flera länder och efter år av receptlaborerande och dialog med köksbryggare har de samlat på sig stor kunskap inom ölbryggning.
Att brygga riktigt god öl hemma i köket är faktiskt både enkelt och kul – även för den som inte har några förkunskaper. Köksbryggning påminner mer om matlagning än traditionell hembryggning, och merparten av den utrustning som krävs finns redan hemma i köket.
Här kan man lära sig brygga små volymer av en rad olika ölstilar, från fruktig IPA och gräsdoftande lager till knäckig porter och folköl med riktigt humledrag. Med hjälp av bokens grundmetod och ett 20-tal ölrecept kommer man snabbt igång med sitt eget köksbryggande.
Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2017 i kategorin Dryckeslitteratur.

Champagne hiking – The 100 best Champagne Locations in the World
Richard Juhlin
(Bokförlaget Vinghästen)
Richard berättar så här:
Samma vin kan smaka väldigt olika beroende på sammanhang, sällskap och miljö. Men det finns ett lysande undantag: champagne. Drycken har en unik förmåga att ta upp olika naturtypers dofter och att skapa samklang med den miljö man vistas i, tack vare sin oöverträffade aromatiska komplexitet och subtila rikedom.
Idén till den här boken föddes för många år sedan. Jag ville undersöka min tes om att platsen kan optimera smakupplevelsen. Och det stämmer!
Nu har jag och fotografen Pål Allan rest jorden runt under två år och valt ut de 100 platser som passar bäst att dricka de 100 bästa champagnerna. Vi har rest över fem kontinenter, till storstäder och avkrokar, till skogar, sjöar, berg och oceaner, till öknar och djungler, ja bokstavligt talat till världens ände. Arbetsmetoden gav namnet till konceptetoch titeln till boken.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!