Årets Aalborg Jule Akvavit med graffiti


Vart tredje år sedan 1982 har den kommit: Aalborgs Jule Akvavit, och vartenda år har nya konstnärer fått sätta sin prägel på förpackningen – fast akvaviten har förblivit densamma.

De Danske Spritfabrikker
heter producenten, ett företag som faktiskt grundades av en polack vid namn Isidor Henius. Han var 17 år när han 1838 kom till Århus och började arbeta hos sin onkel. Åtta år senare grundade han Aalborg privilegerede Sirup- og spritfabrik och 1846 lanserade han den första Aalborg Taffel Akvavit. Efter ett flertal ägare köptes företaget 1884 av nuvarande ägarna.

Väldigt mycket akvavit har det blivit genom tiderna och sedan 1982 finns alltså Aalborgs Jule Akvavit.
Så här skriver de själva: ”Aalborg Jule Akvavit hviler på gamle tiders håndværksmæssige principper. Det er derfor, den har sin høje styrke, et højt kommenindhold og den rustikke smag. Opskriften har været den samme siden lanceringen i december 1982, men flaske og indpakning har varieret fra jul til jul. Alkoholprocenten er høj og er helt præcis på 47,4 %-vol. Det svarer til 8 graders spendrup, som var måleenheden for alkohol i slutningen af 1800-tallet.”
(Lade ni märke till ordet ”spendrup”?)

Sedan beskriver de akvaviten: ”Den har i duft og smag en robust karakter af kommen med en fin eftersmag af appelsin, mandel og koriander.”

Till årets upplaga gick konstuppdraget till ”den ukronede graffitikonge af Nordjylland” – Lars Pank heter han, född 1982 i Köpenhamn men numera bosatt i Aalborg. Bortsett från utställningar har han också på uppdrag av Aalborg kommun uppfört fem stora utomhusmålningar inne på nöjesparken Karolinelund.

Aalborg Jule Akvavit 2017
Nr: 87961
Pris: 299 kr
Volym: 70 cl
Styrka: 47%

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!