Två rökare och en på närodlat korn från Springbank

AOW-AA-Local-Barley
Imorgon 19 augusti dyker Longrow Peated upp (nr 10402, 598 kr) och den 25 augusti är det dags för Longrow 18 Years (nr 10414, 1 738 kr). Samma dag kommer ytterligare från samma destilleri.

Destilleriet Springbank i Campeltown torde knappast behöva någon närmare presentation vid det här laget. 1973 började man där producera en hårt rökt malt i samma stil som Islaywhiskyn. Namnet blev Longrow efter ett före detta granndestilleri vars lokaler används som fatlager. Utgåvor av den dubbeldestillerade rökiga Longrowwhiskyn blev snabbt mycket eftertraktade och har så varit sedan dess.

Deras 18-åring har varit med ett tag men tidigare har den mognat i 100 procent sherryfat, nu är det lite annorlunda för det handlar om en vatted malt från två olika fattyper – 60 procent från romfat och 40 procent från Refill sherryfat.

springbank-16-year-old-local-barley-whisky

Tillsammans med 18-åringen kommer samma dag också den efterlängtade Springbank 16 Years Local Barley (nr 10415, 1 596 kr). Det är deras första lansering med whisky gjord på närodlat korn sedan 2001. Det är den första i en serie med fem olika varianter som kommer att lanseras under de närmaste fem åren. Kornet har odlats på Low Machrimore Farm i Southend, en bit utanför Campeltown. Av denna första blev det totalt 9 000 flaskor, samtliga med en alkoholhalt på 54,3 procent.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!