Karibiens kulinariska huvudstad

Styrelsen för den Ibero-amerikanska akademin och den Kungliga spanska gastronomiska akademin har utsett Dominikanska republiken till Karibiens kulinariska huvudstad.

Utmärkelsen delades ut av styrelsen för Ibero-American Academy of Gastronomy och sätter Dominikanska republikens kulinariska särart på kartan. Nu satsar landet på att föra fram den rika dominikanska kokkonsten i turismens ljus.
Den dominikanska matlagningskonsten är av spanskt och taino-inhemskt ursprung och har blandats med afrikanska influenser, med andra ord en mix av de kulturer som utgör den dominikanska härstamningen.
Av de tre kulturer som har influerat det dominikanska köket mest har den ursprungliga Taíno-kulturen bidragit med rotknölar och vissa grönsaker som till exempel bönor, sötpotatis, kassava, palmhjärta, annatto och jordnötter. Ingredienser som används i alla dess former och i alla möjliga olika konstellationer.
Den afrikanska kulturen har bidragit med influenser när det gäller sättet att tillaga maten på, vilket främst har handlat om att rosta, ångkoka och steka råvarorna. Dessutom ingår i hög grad afrikanska livsmedel i det dominikanska köket, exempelvis den örtliknande klängväxten jams och ärtväxten cajanus cajan.
Så vill man ta del av unika matupplevelser influerade av spansk, tainoansk och afrikansk matlagning är det helt klart Dominikanska republiken man ska bege sig till.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!