Tamdhu: Lanternwhisky i julklapp?


Tamdhu Distillery har lanserat sin 10-åring i en lanternformad presentförpackning av tenn. Kul nog kan den återanvändes sedan whiskyn tagit slut – som just en lanterna.

Så här står det i Svenska Akademiens Ordbok:

LANTERNA
(vanl. för utomhusbruk avsedd) fast l. flyttbar belysningsanordning vari ljuskällan är placerad i ett slutet, genomskinligt, eldfast omhölje (vanl. en metallstomme med väggar av glas); (stor) lykta; ofta om dylik lykta försedd med anordning (skaft l. dyl.) varmed lyktan kan stadigt fastsättas i en tillhörande hållare (på vagn l. dyl.) (o. då motsatt: handlykta); stundom med särskild tanke på omhöljet (i motsats till ljuskällan).

Lanternor var vanliga när Tamdhu Distillery grundades 1897 och det är det man tagit fasta på – dessutom framhäver designen Tamdhuflaskans speciella utformning. Whiskyn är Tamdhus klassiska 10-åring med ”the softness of vanilla and sugared almonds on the nose balanced by fresh oak and cinnamon” och sprängfylld med frukt och kryddor och subtil antydan av rökighet. Det rekommenderade cirkapriset är £ 38.49 (cirka 415 kronor).

Tamdhu har fått ett flertal utmärkelser de senaste månaderna, senast tilldelades just deras 10-åring en guldmedalj vid International Spirits Challenge 2017.

Och, som sagt, när whiskyn är slut kan man använda förpackningen som just en lanterna genom att ställa in värmeljus i den och lysa upp vintermörkret.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!