James E Peppers senaste

2012 köpte Amir Peay, som äger företaget Georgetown Trading Company, varumärket James E. Pepper av Diageo. Efter omfattande historisk forskning kom Amir bland annat över James E. Peppers eget whiskeyrecept.

Whiskeydestilleriet James E Pepper
Destilleriet efter ombyggnaden i december 2017.

James E. Pepper lanserade sitt eget märke 1776 och använde whiskey som producerades av det stora MGT-destilleriet i Indiana. Över tvåhundra år senare, när Amir Peay, arbetade med forskningen kring James E. Pepper föddes en dröm om att åter kunna öppna destilleriet i Lexington. Sedan Pepper lagts ner 1958 övergavs alla byggnaderna och förföll under 50 år.

De senaste tolv åren har dock en del av dem renoverats och används av lokala företag, bland annat många restauranger och hela stadsdelen har återupplivats och kallas The Distillery District.

Den 21 december 2017 gick Peays dröm i uppfyllelse och James E. Pepper Distillery i Lexington kom åter igång.

Vem var nu James E. Pepper? Allt började 1780 med att den unge Elijah Pepper i staden Culpepper, som då låg i Virginia, byggde sitt första destilleri. 1790 när det amerikanska frihetskriget slutat, lämnade Elijah hemstaden och drog västerut och slog sig ner i närheten av dagens Versaille i Woodford County.

Det gick bra för Elijah, när whiskeyupproret bröt ut 1794 var han en av ytterst få som hade råd att betala de påbjudna skatterna. Många andra små destillerier i trakten blev tvungna att stänga och odlarna sålde istället sina skördar till Elijah.

1812 köpte Elijah en stor tomt i närheten, nedanför källan Glenn’s Creek. Där byggde han ett hus åt familjen och ett nytt destilleri som stod klart 1836. Idag är destilleribyggnaden och tomten sedan 2000 utsett till National Historic Landmark och där huserar välkända Woodford Reserve Distillery.

Svart vit teckning över destilleriet och nedanför källan Glenns Creek.
Teckning över det nya destilleriet som stod klart 1836.

När Elijah gick bort tog sonen Oscar över och han och hans fru döpte deras son till James Edward när han föddes 1850. James lärde sig whiskeydestillering av sin far och redan vid 15 års ålder fick han ansvar för destilleriet som döpts till Old Crow Distillery efter skotten Dr James Crow som emigrerade till Kentucky 1823. Crow utvecklade produktionen avsevärt och anses allmänt som fadern till bourbon. Under 20 år arbetade han vid Oscar Pepper Distillery.

1872 tog James E. Pepper över ruljangsen och köpte ut sina kusiner som tidigare varit delägare. Egendomen var då drygt 13 hektar och gick under namnet Old Crow Distillery and Mill. James kallade själv sin whiskey för 1776 efter året för USA:s självständighetsdeklaration.

Under 1870-talet gjorde James E. ofta resor till New York där han med stor framgång marknadsförde sin whiskey. Han levde dock över sina tillgångar och blev tvungen att sälja sin del till delägaren Colonel Taylor som i sin tur sålde det vidare till Labrot & Graham.

Men James E. Pepper gav sig inte, han slog sig ner i Lexington och etablerade Jas. E. Pepper & Company i före detta Henry Clay Distillery. Förkortningen av förnamnet gjorde att destillerinamnet inte krockade med det gamla James E. Pepper.
1890 gifte sig James med Ella Offutt Kean och paret gjorde sig snabbt kända för sina extravaganta fester och de kom att kallas ”bourbonaristokrater”.

Svart flaska av märket James E Pepper 1776, Straight Rye.Trots att James E. Ständigt drogs med ekonomiska problem lyckades han hålla sig flytande – och mer än så. 1892 köpte destilleriet en egen tågvagn (första klass, givetvis) som döptes till ”Old Pepper”. Paret fortsatte sitt överdådiga leverne fram till julen 1906, då James E. Råkade ut för en halkolycka på en trottoar i Washington och på grund av flera komplikationer avled han i deras svit på hotellet Waldorf-Astoria – på julafton.

Änkan sålde destilleriet liksom hästarna och gården – och fick en för tiden stor förmögenhet för hela alltet. Efter förbudstiden köptes destilleriet av Schenley Products – som köpte upp mängder av destillerier och blev en av de största whiskeykoncernerna i USA. 1936 byggde de så anläggningen Jas. E. Pepper som då var det största destilleriet i hela USA. Men både andra världskriget och Koreakriget gick hårt åt många av deras destillerier och 1958 upphörde så produktionen av James E. Pepper whiskey.

Sedan dröjde det 58 år tills Amir Peay kom in i bilden på allvar…

Idag finns fyra versioner av 1776-whiskyn på Systembolaget, den 22 oktober kommer den senaste:

James E Pepper 1776
Straight Rye
Nr: 86339
Pris: 499 kr (70 cl)

Foto: James E. Pepper Whiskey

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör