Exklusiva släpp från Tomintoul


1 september släppte Systembolaget två exklusiva buteljeringar från det skotska Speysidedestilleriet Tomintoul. Destilleriet byggdes 1964 i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder. Destilleriet ligger i byn Tomintoul som har omkring 300 invånare och är en av Skottlands högst belägna byar. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att lagra whisky. Det är inte ovanligt att destilleriet isoleras av djup snö vintertid, och att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet.

Tomintoul 15 YO oloroso sherry

(40795) Single Cask, 55,7% 642 flaskor 1599kr
Det här är en single cask på 55,7%. Whiskyn lagras på bourbonfat under nio år och därefter på oloroso-sherryfat. Den är inte kylfiltrerad för att bibehålla så mycket naturliga smaker som möjligt.
Doft: Smörkola, nötter och grädde.
Smak: Torkade frukter kombinerat med nötmix, vanilj och smörkola.
Finish: Eftersmaken är lång med noter av smörkola, äpplen och vanilj.

Tomintoul 21 YO


(11394), 40% 660 flaskor 1379kr

21-åringen är på 40% och har lagrats på bourbonfat.
Doft: Apelsindoftande honung, sommarfrukter, nyklippt hö och nougat.
Smak: Bra balans mellan maltig sötma och smaken från de kryddiga ekfaten. Fruktkompott med toner av tobak. Smaken är elegant men samtidigt delikat komplex.
Finish: Torr finish med pepprigt avslut som dröjer sig kvar länge.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!