Bästa tipsen till skaldjursmiddagen!

Månaden augusti betyder kräftskiva för många. Det uppdämda behovet av social samvaro senaste året gör längtan ännu starkare att bjuda in till middag i månens sken. Kräftskiva i all ära, men vad sägs om att slå på ännu större och göra en skaldjursskiva av det hela? Saknar du knasiga hattar, värmande filtar och sång kan du ju alltid bjuda på det också. Här följer härliga recept och idéer på mat och dryck. Gör som Allt om Whisky & Öls kock, Anders Tegnér och bjud in till skaldjursfest!

”Krabbeklo salat”

6-8 personer som tilltugg

3 msk majonnäs
3 msk Crème fraiche
1 tsk Dijon
1 tsk tomatpuré
300 g krabbkött
Smörstekta toast
Örter, tomater och citron

Knäck klorna och lederna, pilla ut köttet. Var noga så att du inte får med skalbitar. Vispa ihop majonnäs, crème fraiche, senap och tomatpuré. Rör i krabbköttet och smaka av med salt och peppar. Skeda upp salladen på toast och toppa med örter, tomat och citron.

Dryckestips

Nils Oscar Södermalmspilsner

Nr: 89227
Volym: Flaska 500 ml
Alkoholhalt: 5 %
Pris 26:50 kr

Gratinerad hummer ”Persilade”

4 personer som förrätt eller 2 personer som varmrätt

2 st kokta humrar

Till kryddsmöret:
100 g smör, rumstempererat
1 msk citronzest
1 msk pressad citron
2 msk finhackad persilja
3 msk panko (asiatiskt ströbröd)

Vispa samman alla ingredienserna till smöret, smaka av med salt och peppar. Dela humrarna och knäck klorna. Ta bort magsäcken och ”byt plats” på stjärtarna i skalen. Skeda på generöst med kryddsmör och gratinera i het ugn tills hummern är varm och har fått fin färg. Servera tillsammans med bröd.

Dryckestips
The French Whisky Claw
4 cl whisky, gärna med lite rökig havskaraktär
1 sockerbit + 2 stänk Angostura Bitter
10 cl kylt Champagne/mousserande vin
Kylt champagneglas

Slå whisky i glasen och lägg i sockerbiten. Stänk i angostura och rör tills det löst sig. Slå på Champagne/mousserande vin och servera direkt.

3 Fonteinen Oude Geuze

Nr: 1622
Volym: Flaska 375 ml
Alkoholhalt: 6 %
Pris: 69:90 kr

Rågbröd med vitlöksräkor

6-8 personer som tilltugg

6 skivor danskt rågbröd
Smör till stekning
100 g färskost
200 g skalade räkor
4 msk rapsolja
1 knippe rucola
1 klyfta vitlök
1 citron

Lägg rucola och vitlök i en liten bunke tillsammans med oljan och mixa snabbt ihop det till en grön och fin örtolja. Lägg i räkorna och låt dem stå en stund i kylen. Tryck ut runda snittar ur brödet och stek dem krispiga i smöret. Bred på färskost och toppa med räkorna.

Dryckestips
Wit
Nr: 36196
Volym: Flaska 330 ml
Alkoholhalt: 5 %
Pris: 27:80kr

Sikromssked

Gräddfil alt. smetana
Sik-/löjrom
Liten rödlök

Låt en handfull kaffeskedar vara en stund i en i frysen. Lägg ut dem på ett serveringsfat. Klicka på gräddfil eller smetana, toppa med små lökringar och sik- eller löjrom. Passar perfekt som tilltugg till en källarsval vodka.

Dryckestips
En ”klar”
Till exempel:
O.P. Anderson Aquavit (42)
Volym: Flaska 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 284 kr

Ostron GT

3-6 personer som tilltugg

6 färska fina ostron
1 msk gin
1 msk tonic
1 tsk pressad citron
1 msk finhackad gurka

Öppna ostronen och lossa dem från skalet. Lägg dem på en tallrik med krossad is så att de står stadigt och ”ostronjuicen” inte rinner ut. Blanda samman gin, citron, tonic och gurka, skeda det över ostronen och servera direkt.

Dryckestips
Gin & Tonic

4-6 cl gin
17 cl tonic water
Citron/Lime 1 klyfta

Fyll ett högt högt glas, Highballglass eller Gin & Tonic-kupa, med isbitar.
Häll i ginen. Toppa upp glaset med tonic. Garnera med en citron eller lime. Rör om försiktigt och servera.

Har du någon favoritwhisky som är lätt rökig? Prova gärna den till ostronen.

För mer matinspiration från Anders Tegnér gå in på
https://www.tegnersmat.se/home

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se