Norsk whisky – med norsk terroir

Lördagen den 23 april var en högtidsdag för norsk whisky. Den dagen arrangerades ’Norsk whisky – en festival’ i Oslo. Det som var speciellt med just denna whiskyfestival var att den ägnades uteslutande åt norsk whisky och norska destillerier.
Text & foto: Thomas Øhrbom

Hela tio norska destillerier kom till festivalen med smakprover. Av dessa var det sex stycken som hade med sig faktisk whisky – alltså smakprov som var äldre än tre år. Detta är ett gediget bevis på att norsk whisky är på väg i full fart framåt, och att Norge definitivt finns med på kartan över nordisk whisky.

Mycket har hänt sedan Det Norske Brenneri i Grimstad släppte den allra första norska singelmalten i december 2012, och det verkar som utvecklingen går allt fortare. Det statliga monopolet på destillering av sprit bröts 2005, och ganska omgående såg man de första, späda försöken att destillera både i Grimstad och Egersund, hos Berentsens Brygghus og Destilleri. Whisky var dock inte det man i första hand satsade på. Akvavit och fruktdestillat kom före.

Det är spännande att se att det är så mycket kreativitet och experimentlusta som läggs ner i jakten på vad som kanske kan definieras som det norska, eller nordiska, i en whisky. Med tiden finns hopp om att kunna definiera både norsk och nordisk whisky som erkända whiskykategorier på den globala marknaden.

Det skulle krävas en betydligt längre text än den här artikeln för att i detalj beskriva vad som rör sig i den norska whiskybranschen, men några smakbitar på vad som skett och är på väg att ske kan jag lämna ut.

Flera norska bryggerier har börjat använda kveik i fermenteringen. Kveik kallas en familj av domesticerade jäststammar som har varit i bruk vid ölbryggning på norska gårdar i flera hundra år. Ett av flera särpräglade drag hos denna jäst är att den kan jäsa på långt högre temperatur och jäser ut fortare än vanlig öljäst. Kveik producerar också andra aromer än vanlig öljäst; tropiska frukter är en typisk arom. Bland de destillerier som experimenterar aktivt med kveik finns Det Norske Brenneri, Feddie Ocean Distillery, Myken, Berentsens Brygghus och Klostergården Tautra.

Norsk kornmalt arbetar man också aktivt med. Det produceras inte mycket norsk kornmalt för närvarande, men med tiden kan detta öka om producenterna av kornmalt ser en stabil efterfrågan över tid. Aurora Spirit, världens nordligaste destilleri som ligger i Lyngen utanför Tromsö, experimenterar med lokalt odlat korn. Det pratas ofta om att utbytet är lågt vid odling av korn på Islay och Orkney, men villkoren norr om polcirkeln är ännu hårdare.
Gran Spiritus på Ringerike är det första norska destilleriet som gör rågwhisky. De använder råg de själva odlar på gården. Destilleringen görs sedan i en hybridpanna från iStill. Berentsens Brygghus og Destilleri smäller till med superrökig newmake på 80 ppm och man kan fråga sig om detta så småningom blir Norges svar på Octomore. Hiernagla Brenneri på Sveio ska använda lokal norsk torv för att göra rökmalt, och Klostergården Tautra använder alved, i gammal tröndersk tradition.

Allt sammantaget ser vi en markant och variationsrik utveckling i den norska whiskybranschen för närvarande och mycket av det är ett målmedvetet försök att göra inte bara whisky, utan norsk whisky. Det kommer att bli mycket spännande för oss konsumenter att följa utvecklingen. Vilka produkter som lanseras, hur de tas emot och vilka producenter som klarar sig ekonomiskt kommer tiden utvisa.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!