Westward Whiskey – från ale till whiskey

Westward Whiskey Distillery

När du tänker på ädla drycker från USA så kanske du tänker på bourbon eller rye. Men en lite udda fågel – amerikansk singelmalt – är nu på frammarsch. Westward Whiskeys destilleri, som förvandlar smakrik ale till whisky, ligger i Portland, Oregon och så långt ifrån de klassiska bourbon-staterna du kan komma.

Text: Peter Fredberg Foto: Westward Whiskey

När Christian Krogstad tog sin examen från Siebel Institute of Technology, Amerikas äldsta bryggeriakademi, fick han idén att skapa en egen, unik amerikansk Single Malt. Det blev startskottet för Westward Whisky.

Thomas Mooney och Christian Krogstad. Foto: Carly Diaz

Single malt är idag den snabbast växande amerikanska whiskykategorin, men den är fortfarande inte erkänd av den amerikanska federala regeringen. Trots att det saknas en officiell definition som är bunden av lag, producerar flera destillerier sin egen tolkning av single maltwhisky. Processen anses vara en blandning av både skotska och amerikanska destilleringsmetoder.

På väg till att skapa sin egen drömwhisky lyckades Christian skapa, mer eller mindre oavsiktligt, en gin som visade sig bli en rejäl hit, American Aviation Gin.

"Det var faktiskt i första hand ett medel att nå mitt mål. Jag ville helt enkelt få in lite inkomster, medan jag jobbade med skapandet av min whisky", säger Christian.

American Aviation Gin utvecklades från ett regionalt varumärke till en ledande amerikansk hantverksgin. Men till slut valde Christian att sälja av märket. Det skulle krävas stora resurser att ta nästa steg med lansering på världsmarknaden. Speciellt i spritbranschen, där konkurrensen är stenhård.

"Jag insåg att det skulle bli ett alldeles för stort åtagande för oss. Aviation var ett underbart sidospår, men nu fick vi chansen att fokusera på 100 % av grundvisionen, att skapa whisky. I och med bygget av vårt nya destilleri i Portland 2015, under ledning av VD och delägare Thomas Mooney, blev Westward Whisky till slut det största oberoende destilleriet av amerikansk single maltwhisky, säger Christian"

Namnet Westward kommer från ett gammalt citat från 1800-talet. Det är av osäkert ursprung, men tillskrivs ofta författaren Horace Greeley. ”Go west young man, and grow with the country." Men det finns ett annat citat som enligt Christian förkroppsligar företagets ambition när det kommer till sin plats i amerikansk whiskytradition. Citatet kommer från Mark Twain och hänger på en av väggarna i destilleriet. Där filosoferar Mark ”Too much of anything is bad, but too much good whisky is just enough”.

Deras whisky får idag sin karaktär från elementen i nordvästra USA. Eftersom de dessutom håller till i en region, som mer eller mindre är ett epicentrum för hantverksbryggning, ville de även använda sig av ale jäst i skapandet av sin whisky.

"Här på Westward kan man lugnt säga att vi är beroende av whiskytillverkning, men inte nödvändigtvis av alla de traditioner som omger den. Detta tankesätt gör att vi brygger som en pale ale, destillerar som en single malt och åldrar som en bourbon. Intressant kombo, eller hur? Vi strävar hela tiden efter att nå våra höga krav, genom att bygga upp smakerna varje steg på vägen. Det finns inga genvägar när vi ska skapa en god whisky och däri ligger skönheten med arbetet."

De kallar sin filosofi för att ’släppa whiskyn fri’. För teamet innebär det att samtidigt som de respekterar whiskytraditionen, så stakar de stolt ut sin egen väg i whiskyvärlden.

"Vi är absolut inspirerade av klassiska tekniker och traditioner, men vi använder alltid vår egen smak som guide för att nå fram till vår egna unika whiskystil. Tillsammans har vi har tagit fram något nytt och annorlunda när det kommer till whisky och vi är stolta över att vara den ledande rösten för American single malt idag."

Christian tycker att mycket av smakerna i deras whisky börjar byggas upp redan i bryggningsprocessen. De börjar med att brygga en hantverksmässig American ale från grunden, med hjälp av lokalt mältat korn, jäst och en långsam jäsning vid låg temperatur. Sedan är det dags att förstärka smakerna i destilleringsprocessen, inte ta bort dem. De destillerar därför två gånger i specialanpassade pot stills, med lågt återflöde. De har själva designat sina pot stills för att kunna skapa en robust sprit och förvandla sin färska, smakrika ale till whisky.

"Under lagringen i fatet så utvecklas smakerna i nya, lätt kolade 53 gallons amerikanska ekfat.
Faten kommer till stor del från Kelvin Cooperage och Independent Stave Company. Alla är utvalda för att framhäva de unika egenskaperna hos vår whisky. Vi blandar även våra fat i små omgångar, för att uppnå vår unika smakprofil, som vi själva kallar för både balanserad och djärv. I vårt lager, som vi kärleksfullt kallar för Jenny, ligger idag 3,000 fat och vilar."

Vi fick en unik möjlighet att få testa fyra whiskies från deras grundutbud, varav två redan finns på Systembolaget. Det visade sig bli en spännande smakresa in i världen med amerikansk single malt, som hittills varit okänd mark för oss.
 
American Single Malt 45 %, nr 83435 är elegant, robust och fruktig, med krämiga vanilj- och farinsockertoner. Smakerna inkluderar även kryddor, frodig frukt och söt malt med en hint av tobak.

American Single Malt Cask Strength 62,5 % speglar de robusta smaker som byggts upp i deras egen tillverkningsprocess. Den levererar aromer av rostad mandel och svartpeppar, tobaksblad och kakao.

American Single Malt Stout Cask 46 % har grunden i Oregons legendariska bryggkultur, som hedrar deras bryggerirötter med toner av rostad säd och stenfrukter tillsammans med rostad pekannöt samt mjölkchoklad.

American Single Malt Pinot Cask 45 %, nr 41188 skapades som en hyllning till Oregons legendariska vinområde, Willamette Valley. Den är influerad av regionens främsta druvsort Pinot Noir och är fruktig med toner av plommon, aprikos, äpple, muskotnöt och torkad frukt.

Enligt Christian avnjuts deras whisky ren, on the rocks eller i en klassisk cocktail.

"Vår största marknad är i dag USA men vi finns även, utöver Sverige, representerade i Australien, Storbritannien, Frankrike, Finland och Singapore. Vi jobbar hela tiden för att utveckla vår whisky och är stolta över att ha kommit så här långt. Hela vårt team på Westward är väldigt glada över vårt arbete och vad vi kunnat skapa tillsammans under nästan två decennier. Vår whisky uppskattas och upptäcks nu av allt fler och vi har redan hunnit få fina utmärkelser på flera marknader runt om i världen."

Christian avrundar med att lite hemlighetsfullt avslöja att de arbetar på ett nytt och spännande koncept som kommer att introduceras i början av 2023.

https://westwardwhiskey.com/

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!