Sveriges äldsta akvavit får egen sill!

Sill och akvavit hör ihop, det är en gammal sanning. Och nu får Sveriges mest anrika akvavit: O.P. Andersson, en helt egen sill. Receptet har skapats av Douglas Tjärnhammar-AlmSillkafé i Gamla Stan i Stockholm och bjuder på både väntade och oväntade ingredienser. Men tanken var aldrig att sillinläggningen skulle innehålla akvavit, det hade varit för enkelt. I stället satsade Douglas på en sill som skulle framhäva akvavitens egen smak.

– Min tanke med O.P. Sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd, säger Douglas.

Sillen säljs till alla högtider och tillfällen där sill har en traditionell plats, men om man inte kan ta sig till Stockholm eller vill äta god sill lite närsomhelst så bjuder Douglas på receptet.

O.P. Sill "Peppar & Hallon"
190 – 200 g urvattnad sill
2 tsk hel rosépeppar (3 g)
2 tsk hel grönpeppar (3 g)
2 tsk svartpeppar (4 g)
2 tsk kryddpeppar (4 g)
1,5 tsk kummin (3 g)
3 stora lagerblad
1 normalstor ro?dlo?k med skal (150 g)
½ dl hallon (25 g)
Sill-lagen
0,5 dl ättika, 12% Winborgs eller Druvans (47 g)
0,75 dl strösocker (80 g)
1 dl vatten (100 g)
Utrustning
Decilitermått och teskedsmått
Kniv och ska?rbra?da
Mortel (VIKTIGT)
Kastrull-lock
Värmetålig bunke

Gör det mest krävande först – mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat – inte krossat – utan kör på? tills handleden blir lite trött. Häll sedan ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.

Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan. Skär löken i halvmånar sa? tunt du kan. Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad. Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa vacker sill.

Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp. Slå? den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken. Kyl ner! När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen. Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.

Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på? O.P. Sillen! Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.

Douglas Tjärnhammar-Alm

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!