Test av tre fina Benromach

Den skotska familjen Urquhart är välkända inom whiskyvärlden, framförallt för sitt buteljeringsföretag Gordon & MacPhail som troligen sitter på den största samlingen riktigt gamla fat i världen. Det är ingen slump att det är de som släppt fantastiska flaskor med t.ex 75 år gammal Mortlach och 80 årig Glenlivet.

Vid sidan av Gordon & MacPhail äger familjen också Forresbaserade destilleriet Benromach som gått från klarhet till klarhet med sina släpp. En välbalanserad lätt rökig whisky vid 10 års ålder som blivit många whiskyvänners favorit. Till novembers webblansering ställer Benromach upp tre mindre tappningar som är väl värda att hålla fingret på beställknappen när de kommer upp. Allt om Whisky satte sig med prover och gick igenom flaskorna:

Benromach Cask Strength Vintage 2012

Alkoholhalt: 60,2%
Nr: 41297
Pris: 799 kr
Webblansering 24/11

Med Cask Strength Vintage 2012 följer Benromach upp sin prisade fatstyrkewhisky med en utgåva buteljerad vid 60,2%. Det är en sherrytung tappning med den typiska Benromachröken ständigt närvarande.

Doft: en relativt tung doft med drag av vanilj, blöt ek och en lätt visp av rök längre bak som växer sig starkare och intensivare med tid i glaset. Romrussin, nötighet och smörkola dyker upp efter ett par minuter, men även rostade toner av kaffebönor och hasselnöt. Ovattnat har whiskyn ett rejält alkoholstick, men mjuknar snabbt med ett par droppar vatten.
Smak: En första kyss av rök upplevs som tung och tydligt bränt trä, som sedan går över mot de dovare kaffe och nöttoner som doften skvallrar om. Här finns också de sötare kola och toffeedragen representerade och går snabbt in i en veritabel explosion av kryddiga toner.
Eftersmaken är medellång och drar mot ett tanninfyllt slut med pepprig karaktär.
Hade Tom Waits varit en whisky kunde det här mycket väl varit det som hällts upp: lätt kaosig och lite kantig initialt, med vackra melodier och sånger bakom stöket.
Betyg: 7,5 / 10

Benromach 21yo

Alkoholhalt: 43%
Nr: 11608
Pris: 1.598 kr
Webblansering 24/11

Läsare som följt Allt om Whisky ett tag vet att denna skribent har en fäbless för whisky runt tjugoett års ålder. Det uppstår en ovanligt fin skärningspunkt mellan ålder på fat och destillerikaraktär här – som hos Springbank 21 eller Glenfarclas 21 – och Benromach utgör inget undantag.

Doft: En otroligt finkänslig och djup doft med toner av möbelvax, granbarr, citrus (apelsinzest?). Den tydliga röken från CSV2012 lyser i mångt och mycket med sin frånvaro här – troligen har de 21 åren på fat tämjt rökinslagen rejält. Toner av svarta vinbär och nyplockade jordgubbar gifter sig med en mörk vanilj och kola. Blommiga drag finns också i näsan.
Smak: Sherrysötma med kryddig vanilj slår mot gommen initialt. Det här är en mjuk, välbalanserad och komplex whisky där röken finns i bakgrunden och håller sig motvilligt i schack.
Eftersmaken är lång och fortsätter på den inslagna banan; citrus, fruktiga drag som går mot kryddpeppar och lätt rök.
Den här skribenten har ofta hållit Benromachs tioåring som en perfekt blandning av bourbon och sherryfatslagrad whisky med en perfekt balanserad rökighet. De orden stämmer in än bättre på 21-åringen med adderad djup och komplexitet. Whiskyns svar på Fleetwood Mac’s Rumours. Mångfacetterad utan att någonsin bli kärv.
Betyg: 9,2 / 10

Benromach 40yo

Alkoholhalt: 57,6%
Nr: 41296
Pris: 18 499 kr
Webblansering 24/11

Med endast 1132 flaskor buteljerade är det här en av de mest begränsade Benromachutgåvorna hittills. Också en av de äldsta officiella buteljeringar man gett sig på. Med tanke på ägarfamiljen Gordon & MacPhails historia av välåldrade tappningar är det inte konstigt att man kan plocka fram fat från tidigt 1980-tal, där de flesta andra har tomt i lagerhusen.

Doft: Med en styrka på nästan 58% hade man räknat med ett skarpt alkoholstick… det är talande då att Benromach 40 är mjukare på näsan än de flesta 40%-starka whiskies man haft i glaset. Här handlar allt om tyngd; trätonerna är mörka, dova och blytunga. Trävaxtonerna är mörkare än den samlade norska black metalutgivningen och frukttonerna går åt mörka bär och jordiga höstnoter.
Smak: Romrussin och marinerad engelsk christmas pudding – nötter av flera slag, fikon, dadlar och torkad frukt. Den sötma som finns här går snabbt över i kryddighet och framförallt svartpepparkorn.
Eftersmaken är lång och dröjande, och pendlar fram och tillbaka mellan kryddigheten och en sötare vaniljton.
Med mörkret som ledstjärna kan det här närmast vara maltens motsvarighet till Emmylou Harris fantastiska album “Wrecking Ball”.
Betyg: 8,7 /10

Etiketter

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.