High Coasts Whiskys första elvaåring

Den 25 januari lanserar High Coast Whisky Founders’ Reserve, en whisky utvald i samarbete med bolagets grundare och den äldsta åldersangivna whiskyn hittills på 11 år.

Gamla Box Kraftstation togs i bruk 1912. Byggnaden räddades från rivning och bröderna Mats och Per de Vahl fick idén om att skapa ett whiskydestilleri vid Ångermanälvens mynning.

Grundargruppen Mats de Vahl, Per de Vahl, Jan Sahlén, Per Rydberg, Anders Jonasson och Thomas Larsson bidrog alla till det numera världskända destilleriet High Coast Distillery.

Founders’ Reserve är High Coast Whiskys första 11-åriga whisky. De ingående faten är noga utvalda i samarbete med grundargruppen själva. Per de Vahl finns inte längre med oss men han var delaktig tillsammans med lagerhusens änglar.

– Det är inspirerande att få vara med och skriva whiskyhistoria, säger Henrik Persson, vd på High Coast Distillery, och fortsätter: och det har vi grundarna att tacka för.

Fakta – Founders’ Reserve
76,7 % av ingående whisky är orökt lagrat på bourbonfat (200 liter) samt amerikansk ek (230 liter). 23,3% rökig whisky som lagrats på bourbonfat (200 liter). Bourbonfaten står för 54,1% och resterande 45,9% har lagrats på ny amerikansk ek. Ålder är 11 år.

Smaknoter
Doft: Äppelblom, krusbär, pennspån, gräddkola, lätt torvrök
Smak: Mogna päron, vaniljsocker, torvrök, muskotnöt och sötlakrits
Eftersmak: Lång och värmande, rök och läder

High Coast Founders’ Reserve

Säljstart: 25 januari på Systembolaget
Artikelnr: Dolt artikelnummer. Följ High Coast Whiskys nyhetsbrev för att ta del av numret
Alkoholhalt: 50,3%
Volym: 50 cl
Antal flaskor: 1200 st på Systembolaget (totalt 2000 st)
Pris: 1095 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!