Lägg whiskyn på is


Whiskyn smakar bäst om den serveras rumstempererad. I alla fall är det vad de flesta whiskyentusiaster har fått lära sig och det är även så de flesta av oss väljer att dricka den. Men inte alla håller med.

– Det beror tillfälle och typ av whisky. Jag är för att kyla ned den så att det inte blir för mycket smakexplosioner, säger Jonatan Östblom Smedje som har jobbat med whisky i många år samt ligger bakom podcasten ”Med eller utan is”.

Text: Åsa Larsson Foto: Isbudet

På senare år har is blivit en het snackis. Från att vara något som kyler drycker har isen fått vara med som en av huvudrollerna i glasen.

Jonatan Östblom Smedje

Det har också vuxit fram en ny marknad med företag som specialiserar sig på att göra kvalitetsis och specialanpassade iskuber till sina kunders olika typer av glas.

– Is är egentligen bara fryst vatten, det är inte konstigare än så. Men det finns olika varianter och nivåer på is utifrån vad den ska användas till, säger Sebastian Solstad Törnell som driver företaget Isbudet i Göteborg.

Hans affärsidé är att producera och sälja is av hög kvalitet i olika storlekar och former till barer, krogar, eventbolag och privatpersoner. Isen tillverkar han i sina lokaler i Göteborg, men säljer även till flera barer i Stockholm.

– All is har en funktion. Den uppenbara är att den ska kyla drycken. Men en bartender räknar också med att den ska ge ifrån sig lite vatten till drinken i glaset, säger Sebastian.

Sebastian Solstad Törnell, grundare Isbudet

Beroende på isens egenskaper kyler och späder den ut drinken olika mycket. På senare tid har intresset för klar-is vuxit – det vill säga iskuber som är genomskinliga rakt igenom, till skillnad från sådana som vi själva vanligtvis gör hemma i frysfacket. Dessa har ofta en vitaktig, grumlig strimma i mitten, vilket är luft och eventuella små partiklar i vattnet.

Klar-isen innehåller minimalt med syre och mineraler vilket gör att den är, precis som namnet skvallrar om, helt klar. Den syns knappt där den ligger i glaset. Men vad är det då som gör att klar-is utmärker sig? Enligt Sebastian finns det tre anledningar att använda klar-is.

– För det första är det hållbarheten – den smälter långsammare och vattnar därför inte ur drinken (eller whiskyn, reds anm) lika mycket. Men framför allt är den konstant, det vill säga den vattnar ur lika mycket vatten varje gång. Dessutom avger klar-is varken smak eller doft som annan is kan göra eftersom den inte är lika kompakt.

– Och det tredje skälet är den visuella upplevelsen. Klar-is är vackert, säger Sebastian.

När det gäller whisky och is föredrar de flesta att dricka den rumsvarm. Något som inte alla håller med om. Jonatan Östblom Smedje har arbetat med whisky i många år och häller gärna sin bourbon eller single malt över en stor isbit.

– Jag gillar kalla grejer och har tuggat på is sedan jag var barn. Jag gillar också konsistensen på is, säger han och tillägger att han driver en podd om barliv och cocktails med titeln »Med eller utan is«. Han vurmar framförallt för den klassiska amerikanska spritkategorin där bland annat bourbon och rye whiskey ingår.

– Jag tycker att den amerikanska whiskeyn har oförtjänt dåligt rykte i Sverige. I blindtester vinner ofta bourbon. Majsen och rågen i bourbon och rye whiskey ger en naturlig sötma vilket gör att de passar att dricka kalla.

– Kylan slår av smaken lite, och jag vill gärna att den ska smaka lite mindre. Amerikanerna brukar säga att de vill att den ska vara »smooth«, det vill säga mjuk eller len, vilket gör den mer lättdrucken. Du får i dig den på ett annat sätt, den blir som ett pratvin, säger han och fortsätter:

– Jag har bilden av JR Ewing i Dallas framför mig när han tar is från ishinken på sin drinkvagn och häller upp den i ett stort whiskyglas och slår sedan på whiskeyn. Han förklarar att storleken på isbitarna spelar roll. Och om de är riktigt stora kan han även tänka sig is i maltwhisky.

– Om jag har is med dimensionen fem gånger fem stoppar jag gärna den i ett rocksglas (samma som tumbler, reds anm) och häller på en Macallan. Den ska bara ge kyla, inte vattna ur, och en stor isbit släpper vatten mycket långsammare än små.

För göra stora isbitar hemma använder Jonatan gamla tomma juicepaket som han sköljer ur, fyller upp med vatten och ställer in i frysen. När vattnet har fryst hugger han upp lagom stora bitar ur isblocket med ett stämjärn.

– Många skulle vara gagnade av stora isbitar, men alla orkar ju inte hålla på med klar-is-grejen och då funkar juicepaketen som ett tillräckligt bra alternativ.

Jonatan tipsar också om att det numera finns stora runda isbollar i frysdisken i vissa ICA-butiker.

– En rund form har mindre yta mot vätskan och släpper därför mindre vatten, flikar Sebastian in.

För de som ändå vill ge sig på att göra klar-is hemma, som smälter och släpper vatten otroligt mycket långsammare än ”bara” en stor isbit, förklarar Sebastian hur det går till.

– Grundidén för att få fram klar-is är att vattnet fryser från ett håll. Som i en sjö – den fryser från ytan och nedåt. Ett vanligt isbitstråg som finns i de flesta hem fryser vatten från alla håll. Du använder samma princip när du skapar klar-is hemma.

Du kan i princip ta en vanlig kylbox med hårda väggar. Fyll på med vatten och ställ in den utan lock i frysen. Då isolerar kylboxens väggar och botten mot kyla från sidorna. Den kommer uppifrån så att den fryser från toppen och ned. Partiklar och luft sjunker till botten precis som i sjön.

– Det bästa är att ta ut boxen efter cirka ett dygn. Den ska helst inte ha fryst hela vägen. Häll bort det sista vattnet och såga till isbitarna med en brödkniv i de mått och storlekar som du vill ha. Bäst resultat får du om du dessutom höjer temperaturen i frysen lite så att processen går långsammare.

– Det viktiga är ändå att du dricker whiskyn som du själv tycker är godast. Ibland blir det för mycket regler, avslutar Jonatan.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!