Mat & whisky – En magisk kombination

Genom att kombinera whisky och mat blir upplevelsen sensationell! Det finns så mycket olika smaker i whiskyn som man kan fokusera på när man väljer tilltugg. Whisky är även en väldigt bra smaksättare i alla typer av rätter, såväl i söta kakor och desserter som i en kraftig sås till biffen. Och om vi hittar rätt så lyfter vi smakerna i både mat och dryck till nya höjder.

Recept & Foto: Anders Tegnér

Det finns många sätt att hitta kombinationer; snälla som harmonierar, eller lite tuffare som bjuder på en kontrastrik smakupplevelse. Mjuka milda whiskysorter passar bra till lite enklare, inte så kraftiga smaker.

De komplexa och kryddiga whiskysorterna klarar kraftigare mat som starka lagrade ostar, tunga chokladrätter eller till kötträtter.

Sötman i whisky och bourbon möter vi med choklad, nötter och frukt. Testa våra cakeballs tillsammans med ett glas Speyside Whisky. Rökiga varianter och ostron är en ”match made in heaven”! Ostronens sälta möter rökigheten på ett underbart sätt.

Det tydligaste sättet att testa denna kombination är att droppa lite whisky från Islay direkt i ostronet. Även alkoholstyrkan påverkar smakupplevelsen. Möt en alkoholstark whisky med ett lite fetare och smörigare tilltugg. När du skall testa kombinationerna så börja med att smutta på whiskyn, låt den smaksätta hela munnen. Tag sedan en tugga av tilltugget och låt smakerna blandas, fyll på med whisky och känn smakerna.

Ibland blir det underbart, ibland blir det mindre lyckat. Testa dig fram, smaka 2-3 olika whiskykaraktärer till dina tilltugg och hitta nya favoritkombinationer. Det är inte svårt, ha lite tålamod och skriv ner dina erfarenheter. Tänk på att välja högkvalitativa ingredienser när du kombinerar, det är till exempel stor smakskillnad på billig choklad och lite dyrare kvalitetschoklad. Lycka till och glöm inte vårt mål – både maten och whiskyn skall vinna i en perfekt kombination.

Drunken oysters

8 ostron
1 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 msk finhackad vitlök
1 tsk pressad citron
1 dl strimlad bladpersilja
Salt, svartpeppar, cayenne
2 cl whisky med rökig karaktär

Öppna ostronen, lossa dem och ta vara på spadet i skalen. Smält smöret i en liten kastrull och fräs lök och vitlök försiktigt i några minuter. Tillsätt citron och ostron-spad, låt det koka någon minut till. Avsluta med att röra i persilja och whisky. Smaka av med cayenne, salt och peppar. Skeda såsen över ostronen och ställ dem någon minut på grillen alternativt en minut i het ugn med grillfunktionen påslagen. Servera dem direkt, rykande heta.

Tipsy Oysters

Ostron
Whisky med rökig karaktär
Citron

Skär citronen i tunna klyftor. Rosta klyftorna med brûlée-brännare/svets. Öppna ostronen, droppa på whisky och servera tillsammans med en rostad citronklyfta.

Whisky Cakeballs

6 dl krossade vaniljdrömmar
4 msk kakaopulver
3 msk ljus sirap
1 dl finhackade nötter, pecan, valnöt eller hasselnöt
6 cl whisky, gärna från Speyside, för en lätt och lite maltig karaktär
Förslag på saker att rulla bollarna i: Kakaonibs, finhackade nötter, kokosflingor eller kakaopulver.

Lägg alla ingredienserna i en skål och blanda kraftigt, använd gärna degblandare. Om degen blir smulig så tillsätt extra sirap och whisky. Kyl degen 30 minuter i kylen. Rulla små bollar som sedan täcks med t ex pistagenötter och kakaonibs.

Rostad apelsin whisky sour

6 cl whisky, gärna från ’öarna’, med kryddighet och karaktär
3 msk pressad citron
3 cl rostad apelsinjuice
2 cl simple syrup
Is
Kylt sourglas

Dela en apelsin på mitten och rosta halvorna med brûlée-brännare/svets. Pressa apelsinen och mät upp saften. Lägg allt i en shaker och skaka tills drycken är iskall, dubbelsila och servera i kylt glas. Garnera gärna med en rostad apelsinskiva.

Whisky- och pepparsås

1 st schalottenlök, hackad
1 msk smör
2 msk grönpeppar
0,5 msk grovkornig dijonsenap
1 msk japansk soja
1 msk flytande koncentrerad kalvfond
3 msk whisky, gärna Lowland, för en elegant och lite blommig smak
3 dl grädde

Stek lök och grönpeppar några minuter i smöret i en kastrull. Tillsätt senap, soja, fond och whisky, låt det koka upp och koka någon minut. Slå i grädden och låt det koka till såsen fått fin konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera såsen tillsammans med kött eller fågel.

Briekräm med rostade nötter och marmelad

Lägg en bit mogen brie i en mixer. Om mögelkanten är tjock så skär försiktigt bort den. Är osten riktigt mogen så låt den vara kvar. Mixa till en slät ostmassa. Lägg sedan 200 g av dina favoritnötter i en bunke. Smaksätt med 2 msk flytande honung och en nypa flingsalt. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper och rosta 6-8 min på 175° till nötterna fått fin färg.

Skeda upp ostmassan i en låg skål, lägg på några skedar av din favoritmarmelad och toppa med nötterna. Serveras tillsammans med hårt bröd.

Äpplen och Whisky

6 cl whisky – gärna Highland, för fyllighet och fatkaraktär
6 cl äppelmust
6 cl äppelcider
Färsk ingefära
Is
Äppelklyftor
Kylt rocksglas

Dela en apelsin på mitten. Slå whisky, must och cider över is i glaset. Stick i en skiva ingefära och garnera med några tunna klyftor äpple.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se