Åland – Litet örike med utbud i toppklass

Spännande whisky under utveckling, välgjort sansad eller mer vilt vågad öl. Fornfynd av världsunik champagne och öl, prisvinnande kockar och härliga hotellmiljöer – på Åland är det nära till det mesta.

Text & foto: Mauro Rongione

Många ålänningar pratar om den men få har ännu fått smaka. Vad handlar det om? En whisky som är gjord på fat från äppeldestillat, så kallad Apelbrand, en strikt åländsk och namnskyddad produkt som påminner en del om Calvados (tidigare hette den Ålvados).

– Vi vill inte ha hundra fat whisky nere i källaren utan har valt att göra en klart unik och exklusiv produkt, säger Smakbyns ena grundare, Jenny Björklund.

Whiskyn som vi bjuds att smaka är från 2009 och har en tydlig äppelton med fatkaraktär och angenäm blommighet. Den görs initialt i mycket liten upplaga av Smakbyns Bränneri. Försäljningspremiären är planerad till nästa sommar. Parallellt görs även en annan liten upplaga av betydligt rökigare karaktär, på fat från Mackmyra. Det här är Ålands första egenproducerade whisky – något att hålla utkik efter.

Inne i Smakbyns destilleri.

Under samma tak
Vi är på resa i den åländska destilleri- och bryggerivärlden. Ute på däck har vinden nyss fönat håret på oss och vi har fått följa den stegvisa förvandlingen från Stockholm: Vaga konturer av land har förvandlats till tydligt rundade klippor, hedar och odlingsmark. Åland, med sina drygt sextusen öar och 30 000 invånare, har i snitt 1,8 miljoner besökare per år.

Ett populärt ställe för både infödda och turister är Smakbyn med bränneri där vi befinner oss just nu och provar den välbalanserade och klart originella whiskyn. Smakbyn ligger några mil norr om Mariehamn, vid havet och Kastelholm. Här kan man också äta mat av den internationellt prisbelönte kocken Michael Björklund, Smakbyns andra grundare och Jennys make. Han har blivit utsedd till årets kock i både Finland (1997) och Sverige (2000), skrivit kokböcker och varit med i TV-program. Och faktiskt vunnit svenska Robinson 2020. En man som är van att prestera på topp, med andra ord.

Michael Björklund skapar gärna nordiskt rustik husmanskost med lokala ingredienser. Kurser och vinprovningar är också en del av konceptet här.
Åland kan kallas för hela Finlands äppelträdgård, runt 80 procent av de inhemska äpplena skördas här. Smakbyns äppelvin och även lite örtiga äppellikör har en fräschör mitt i det halv- eller helsöta. Varför inte testa med en bit grönmögelost till eller kanske en smakrik brie? Här finns också sådant som egenproducerad päron- och körsbärslikör.

Gin – en finsk hit
Med hjälp av åländska enbär i potten gör också Ålands enda destilleri en kryddig basgin med citrustoner som en del föredrar att njuta oblandad, likaså en roségin. Annars är det populärt att smutta på Gin Long Drink i Finland, en skapelse som blev lanserad 1952 inför OS i Helsingfors. Som smaksättning används till exempel grape och andra frukter. Finsk gin brukar stå sig bra i internationell jämförelse och har kammat hem priser på världsscenen.

– Drömmen om Smakbyn började 2011 när vi ville samla allt under ett och samma tak, berättar Jenny Björklund.
Tidigare hade hon och maken flera restauranger som låg utspridda och det blev mycket bilåkande emellan. Men en sak som fattas i Smakbyn är ju faktiskt öltillverkning. Finns det några planer på att också starta mikrobryggeri här? Jodå, det är under diskussion.

Självstyre i öriket
Åland tillhör Finland men har ett klart självständigt förhållande till moderlandet och här är svenska det vanligaste språket. Ålands parlament, lagtinget, får stifta lagar och här finns till exempel en egen poliskår och åländska registreringsskyltar på bilarna. Men sådant som valuta, statlig skatt och tull styr Finland över. Öriket är också en av de få så kallade demilitariserade zonerna i världen, här finns inga militärförband. Åland har också ett eget fredsinstitut. Det där med sisu och kraftfull överlevnadsinstinkt verkar vara ett vanligt karaktärsdrag här, även om det populära åländska indierock-bandet Overkligheten förmedlar en vemodigt vilsen känsla i världen av idag. Runt tio procent av befolkningen driver egna företag och många har flera jobb för att kunna gå runt – året runt.

Jonas Jakobsson på Open Water Brewery.

Öl och passion
– Jag är den mest osannolika killen som har ett ölbryggeri, säger Jonas Jakobsson på Open Water Brewery. Han skrattar till och förklarar:
– Jag brukade köpa lådor med öl på ålandsfärjan och alltid det billigaste som jag kunde hitta.

Men hans två kompisar var ölnördar och när han fick smaka den enes hembryggda, tyckte han att det var det godaste öl han hade smakat. 2015 började deras gemensamma resa mot ett eget bryggeri, Open Water Brewery i Lemland. Det ligger ungefär en kvarts bilresa från Mariehamn. Här kan man också prova och köpa med sig öl. Några av deras produkter finns också på Finlands motsvarighet till Systembolaget; Alko. Men för att ha råd att göra passionerade och vilda experiment i bryggeriet tillverkar de också en del så kallad vanlig öl, som till exempel american pale ale, där ingenting i smaken riktigt sticker ut.

Hittills har de gjort ett fyrtiotal olika öl, många av dem i liten engångsupplaga. Några som fortfarande går att köpa är till exempel deras Kvack! Kvack! Boom!, en smakrik IPA med grapefruktstoner där kveik-jästen kommer från Norge, humlen från Korsta i Sverige och malten från Finland.

En annan öl från dem är Paradoxale, en Black IPA, där de valt att tillsätta den rostade malten i ett senare skede än vanligt i tillverkningsprocessen. Det ger mer nötiga toner till den här ölen och bitterheten kommer då istället primärt från humle och inte malt. Förutom några mer vanliga cider, gör Open Water Brewery ett smakrikt och sött dessertvin av äpplen med frisk syra.

Kris och dröm
För ett litet bryggeri som Open Water Brewery, utan några större marginaler, blir det extra kännbart med sådant som corona, elkris och kriget i Ukraina.
– Över en natt gick till exempel priset upp på glasflaskorna med 400 procent, berättar Jonas Jakobsson. Men de kämpar vidare och har andra jobb vid sidan av, även om det är tufft.
– Vi är för små för att ha någon heltidsanställd och för stora för att egentligen kunna klara oss utan det, säger han. De drömmer om att få till en eller flera riktiga storsäljare. Som det ledande bryggeriet på Åland, Stallhagen.
– Det händer att vi ringer dem och frågar hur man gör något i en tillverkningsprocess men de ringer inte till oss, säger Jonas Jakobsson och garvar till.
Som öbor och entreprenörer hjälper man ofta varandra. Ålands lag- och regelverk gynnar den egna befolkningen och dess verksamheter. Utomstående, som stora multinationella kedjor, ser man inte så mycket av i det här öriket.

Smakbricka från Stallhagens Bryggeri.

Framgångsrik storfamilj
– Vi brukar säga att vi är familjeägda eftersom vi har 3 051 lyckliga aktieägare i vår familj, säger Johanna DahlgrenStallhagens bryggeri. Det startade 2004 och ligger cirka två mil rakt norr om Mariehamn. Bryggeriets öl går på export till ett antal länder, bland annat Sverige. Här finns även en välbesökt gastropub, gårdsbutik, bana med discgolf (frisbeegolf) och så den magnifikt flytande amfiteatern Stallhalla – med scenframträdanden och konserter. Och en trolsk skog som kuliss. Stallhagen har också en filialpub i Österbotten, på stadshotellet i Jakobstad.

– Man vet vad man får om man väljer Stallhagens öl. Våra bästsäljare har mjuka men tydliga smaker, konstaterar Johanna Dahlgren.

Både hon och Jenny Björklund på Smakbyn tycker att utvecklingen har gått framåt när det gäller attityder till kvinnor i den ännu så länge mansdominerade dryckesbranschen. Ett förlegat klappa på huvudet-bemötande blir alltmer ovanligt. Till sist är det alltid resultatet i glaset som räknas.

Berömt fartyg
Stallhagen Pommern Pale Ale är döpt efter det gamla världsunika och fyrmastade lastsegelfartyget som sjösattes 1903. Och det, fartyget Pommern, är som Eiffeltornet är för Paris – en stark turistmagnet på Åland. Det här ölet går att beskriva som ett medelfylligt och fruktigt öl med medelstor beska och en angenäm, lätt bitter ton som avslutning.

I nuläget är det bara Stallhagens öl som representerar Åland på Systembolaget. Det är dels Stallhagen Honungsöl, med tydlig maltsmak, honung, ljust bröd och aprikos. Men även om honungen är ett bärande inslag här ger den mer av arom än sötma. Stallhagen Baltic Porter är ett välbalanserat kraftpaket med rostade toner av malt, kavring, mörk choklad, tobak, lite fikontoner, söt lakrits och kaffe.

Världsunika fornfynd
Bryggeriet släpper runt ett tiotal nya öl per år och brukar ha ungefär lika många i sitt fasta sortiment. Ett riktigt spännande öl från dem är Historic Beer 1843, som lär vara ”en autentisk rekonstruktion av världens äldsta bevarade öl.” Spontanjäst och utan egentlig beska eller humlearom. Gjort på lokal vildjäst och påminner mest om något fruktigt, lite kryddigt och mousserande vin med hög syra. Hur kom man på att börja tillverka det här?

2010 upptäckte dykare ett gammalt förlist vrak från början av 1800-talet på 50 meters djup. De hittade mer än 100 flaskor champagne och så fem flaskor öl i de åländska farvattnen. Med hjälp av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland och det belgiska universitetet KU Leuven, har Stallhagen lyckats få fram vilka ingredienserna är i den gamla ölen och sedan tillverkat kopian Historic Beer 1843.
Den funna flaskölen och champagnen av märket Veuve Clicquot är idag klassade som fornfynd men enligt konnässörer och de få lyckliga som fått prova den här champagnen, är den fortfarande av förbluffande hög och högst njutbar kvalitet. Det har gjort att firman Veuve Clicquot och ett forskningsprojekt har sett ut ett hemligt ställe på havets djup där de provlagrar champagne. Sedan jämför de den med jämna mellanrum med mer konventionellt lagrad. Kan årgångschampagne som fått nå sin ädla mognad till havs revolutionera marknaden? Det känner vi ännu inte till men den som lever får se.

Mitt i Mariehamn
Kallas Stadskrog på Norra Esplanadgatan 2 ligger centralt och här kan man slinka in på ett bättre glas, och äta lunch eller middag. Byggnaden, med bågformade fönster och högt i tak, är från 1927 och kallas för landshövdingehus, det vill säga att bottenvåningen är av sten och de övriga våningsplanen i trä. En av specialiteterna här är att kombinera lokala råvaror med smaker från andra delar av världen.

Världens största dryckestävling, Whisky-VM, höll semifinalen i blindprovningen av rökig whisky (med fokus på nyare producenter) på Kallas Stadskrog i november förra året. Svenska High Coast blev då prisade (igen) för sin New Make Peated.

– Vid semifinalen här var det också ett bra tillfälle för oss att starta en whiskyklubb, säger ägaren Timo Vetriö. Idag har vi uppemot ett fyrtiotal entusiastiska medlemmar som träffas och provar tillsammans. Här finns en välfylld whiskyavdelning i baren, med whisky från olika delar av världen. Kallas har också en restaurangfilial med trädgårdscafé i Sandö, på Vårdö, som ligger närmare fem mil nordöst om Mariehamn.

Tidsresa på Carlsro Badhotell.

Tidsmaskin
Intresserad av historia och anrik miljö från tidigt 1900-tal? Missa inte Carlsro Badhotell. Småbarnsparet Johanna och Ebbe Delfs har sparat allt från den gamla och intakta butiksinredningen till hundraåriga gardinstänger och lampor. Det är som att komma in i en annan värld, en helt annan tid.

2019 åkte ålänningen Johanna Delfs runt på Åland, på jakt efter det perfekta hotellobjektet. En halvtimmes båtresa från Mariehamn blev det bingo – i Degerby, på den lilla ön Degerö. Här fanns en sedan länge övergiven gård från 1912. Frågan var bara vad hennes danske man Ebbe, präglad av Köpenhamns pulserande liv, skulle säga om det klart avlägsna läget ute i havsbandet.

Just den detaljen krävde lite reflektion men snart var de igång med en ytterst varsam renovering av den ståtliga gård som den framgångsrike skeppsredaren och handelsmannen Carl Helin lät uppföra. På den tiden var Degerbys hamn centrum för handel och sjöfart på Åland och här finns en unik träbebyggelse med gamla skeppargårdar. Ända fram på 1920-talet hade Degerby fler invånare än Mariehamn.

– På övervåningen hittade vi en hemlig lucka och där bakom fanns det gamla spritflaskor, berättar Johanna Delfs. Enligt historieberättare på ön lär Carl Helin ha smugglat in alkohol under förbudstiden och det var han nog inte ensam om.

Fokus på miljö
Carlsro Badhotell är Green Key-certifierat. Det betyder att miljöpåverkan ska ligga på minsta möjliga nivå genom att till exempel använda lokalproducerat, förnybart och ekologiskt över hela linjen. Något som många gäster uppskattar – de kan ha över 20 000 besökare under de två mest hektiska sommarmånaderna. Hotellet har bara fem rum men desto fler vill äta deras dansk-åländska mat, eller handla sådant som lösvikts-te eller deras egen kaffeblandning i den gamla handelsboden.

Sinnligt
Ella Grüssner Cromwell-Morgan är känd från TV-programmet Strömsö där hon har medverkat som sommelier. Hon är också utbildad musiker och undervisar även på högskolenivå som enolog (är akademiskt utbildad i allt om druvor till vinproduktion).

Tidstypisk interiör på Kvarnbo Pensionat.

– Det känns så superlyxigt för mig att få vara på Kvarnbo för här får jag utlopp för allt, säger hon glatt.
Kvarnbo Pensionat, som ligger 2,5 mil nordöst om Mariehamn, får olika sinnen sitt i herrgårdsmiljö. Här finns ett konstgalleri, en restaurang och då och då spelar Ella med flera levande musik för gästerna. Hennes vin- och dryckesprovningar kombinerade med mat är också en välbesökt del av helheten här.

Ella och hennes londonfödde man, Martin Cromwell-Morgan, köpte gården 2001. Den är fylld av Ellas släkthistoria. Här har några av hennes förfäder också bedrivit hotellverksamhet och farmodern hade ett bageri på gården en gång i tiden. Nu kallas den lokalen för Vinsmedjan och används till provningar med smakprov av mat som passar till de olika vinerna.

Lugn oas
En del föräldrar med nyss utflugna barn drömmer om den stora livsstilsförändringen. Hans och Jackie Lindmark fick idén från en besökande utbytesstudent: Att starta bed and breakfast på det ärvda sommarstället på Åland. De sa upp sig från sina lärarjobb i Stockholm och Hans tidigare yrkesliv som snickare har varit till stor nytta. 2017 kom de första gästerna till Björnhofvda Gård som ligger cirka tre mil nordväst om Mariehamn. Arkitekturen och inredningen är inspirerad av kolonial stil och gamla fina, engelska sommarhus – Jackie är född i Storbritannien.

Det här är ett ställe för lugn och ro i natursköna omgivningar, barnfamiljer får inte checka in här. Här kan man få vakna till ett milt sus i träden, äta frukost, lunch och middag, njuta av brittisk afternoon tea och beställa upp nåt riktigt gott från vinkällaren.

– Vi hämtar inspiration från våra resor i till exempel Indien och på Sri Lanka, berättar Hans Lindmark. Jag älskar att besöka gamla orörda hotell där man kan drömma om hur det en gång har varit. Det här var bara några tips på vad Åland har att erbjuda, vid ett eget besök kommer du säkert hitta fler pärlor.

Ålandstips resa, boende & mat

VIKING LINE
www.vikingline.se
Dagskryss till Mariehamn eller reguljär tur med bolagets Åbo- och Helsingforsfartyg.
Viking Grace – varje morgon mellan Stockholm och Åbo, med avstigning i Mariehamn.
Viking Glory – retur till Stockholm samma dag.

CARLSRO BADHOTELL
www.carlsro.com
Lumparlutsvägen 12, Degerby
Badhotell från förr, originaldetaljer från tidigt 1900-tal. Prova den generösa räkmackan och åländskt godis från tidstypisk handelsbod.

KASTELHOLMS SLOTT
Tosarbyvägen 5, Kastelholm
Här har självaste Gustav Vasa trampat sten och svurit över den ryska björnen. Ålands enda medeltida borg har inspirerat till många spännande spökhistorier.

SMAKBYN
https://smakbyn.ax
Slottsvägen 134, Kastelholm
Drivs av Jenny och Michael Björklund, stjärnkocken som vann Robinson 2020. Lokalt och hållbart utan tillkrånglad lyx.

HOTELL ARKIPELAG
www.hotellarkipelag.ax
Strandgatan 35, Mariehamn
Mitt i stan nära havet. I hotellets indiskinspirerade restaurang och bar Compagniet kan du både njuta av lokalt och crossover.

KVARNBO PENSIONAT
www.kvarnbopensionat.ax
Kvarnbo-Kyrkvägen 48, Saltvik
Herrgårdsmiljö från 1800-talet med vinprovningar och god mat. Drivs av tv-profilen från Strömsö, Ella Grüssner Cromwell-Morgan, och hennes man Martin.

BJÖRNHOFVDA GÅRD
www.bjornhofvda.com
Fjärdvägen 14, Eckerö
Boende i gammal engelsk kolonialstil. Bra restaurang och eftermiddagste i naturskön omgivning. Lugnet fredas genom att småbarnfamiljer inte får checka in.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!