Köpa whiskyfat – så går det till

Hört talas om det här med att köpa eget whiskyfat men inte riktigt fått grepp om grejen? Du är långt ifrån ensam! Fler och fler svenskar får upp ögonen för möjligheten att köpa
ett eget fat med whisky, både utomlands och hemma, men det finns många faktorer att ta med i beräkningarna. Allt Om Whisky går igenom grunderna och reder ut vad det här med ett eget whiskyfat egentligen handlar om!

Text: Frida Birkehede Foto: Mackmyra

Oavsett hur länge du har befunnit dej på din whiskyresa kommer du förr eller senare att snubbla över det här med att köpa whiskyfat. Kanske har du pratat med branschfolk om det på mässor, kanske har du en kollega som redan har köpt fat och nu vill få med dig på banan, eller så har du sett reklam om det på nätet. Oavsett vilket är det här med fatköp något som tar whiskyintresset till en ny nivå.

För den som försöker skaffa sig en överblick tar det inte lång tid att inse att möjligheterna är många. Bara i Sverige finns det minst tio stora aktörer på marknaden, som på ett eller annat sätt kan erbjuda dig en unik whiskyupplevelse genom att köpa hela eller andelar av whiskyfat, både svenska och utländska sådana. Många minns säkert att Mackmyra var banbrytande på marknaden när de strax efter millenniumskiftet lanserade sin idé om att sälja fat. Redan då handlade det både om att skräddarsy ett fat enligt kundens preferenser när det gällde whiskyns recept, fattypen och lagringsplatsen.

Tillsammans skulle dessa faktorer skapa en unik whiskyupplevelse olik allt annat kunden tidigare varit med om. Konceptet blev milt sagt en succé, och idag finns det många svenskar som har eller har haft delägarskap i ett Mackmyra-fat, eller ’privatfat’ som de också kallas.

Idag har flera svenska destillerier egna koncept gällande kunders möjlighet att köpa in sig på whiskyfat, och ett av de tidigt tongivande destillerierna är High Coast Distillery i norra Sverige. Bara knappt ett decennium efter Mackmyra lanserade sitt fatägarkoncept, kom High Coast – eller Box, som de hette då – igång med att sälja fat, något många whiskyälskare lockades av då destilleriet snabbt gjorde sig känt för sin transparenta och nördiga stil. Spola fram bandet ytterligare tio år och nu kan du skapa din egen whisky även hos exempelvis Agitator, Gammelstilla Whisky och Spirit of Hven.

Dessutom finns det fler, mindre aktörer som också lockar med fatköp, där alltifrån producenter som Bergslagens Destilleri, Nordmarkens Destilleri och Uddevalla Whiskydestilleri till oberoende buteljerare som Clydesdale och Whiskybusiness hjälper kunder att vara med om en egen fatresa på olika sätt.

Generellt sett kan man säga att det finns två vägar att gå när man är lite småsugen på att köpa ett whiskyfat; antingen skickar man in en digital intresseanmälan till det destilleri eller företag man är sugen på att lära känna lite bättre, eller så slår man till på en whiskymässa när representanter med fatlistor finns på plats. I det senare fallet rekommenderas det dock, på grund av förståndsmässiga skäl, att man tar sig turen bort till den mässmonter man är intresserad av relativt tidigt under mässbesöket. Dels är majoriteten av hjärncellerna intakta, vilket underlättar vid både informationsinhämtningen och fatvalet, och dels är risken för slutsålda fat som lägst.

Är man istället en person som gillar att suga på karamellen under längre tid, kanske flera veckor, och snacka ihop sig med vänner eller kollegor under processen, kan det vara klokt att istället besöka företagets hemsida för att där läsa det finstilta i lugn och ro samtidigt som man knappar in sina kontaktuppgifter för vidare diskussion med någon ansvarig person från destilleriet eller buteljeraren.

Så vad kostar kalaset då? Tja, det beror på de val du har gjort fram till buteljeringen, samt i vilket land du väljer att hämta ut flaskorna fatet resulterade i. Många aktörer erbjuder möjligheten att buteljera och hämta ut flaskorna i Danmark, Tyskland och Estland – förutom Sverige, såklart – och det beror på att den svenska alkoholskatten är betydligt högre än dessa relativt närliggande länder.

Därför kan en flaska i slutändan kosta allt mellan 500 till 700 kronor, beroende på var den hämtas ut. Dessutom kan vissa fattyper, som exempelvis sherryfat, kosta mer för konsumenten att köpa in sig på, och vissa destillerier kan göra skillnad på priset på råvaran med, som exempelvis om det gäller mältat korn eller något annat sädesslag, eller om råvaran är rökig eller inte.

Handlar det istället om andelar i ett skotskt whiskyfat kommer whiskyn att buteljeras på plats, då den annars inte får kallas skotsk whisky. Därefter kan det fortfarande finnas olika möjligheter att hämta hem flaskorna, och precis som med svensk whisky kommer landet som alkoholskatten ska betalas i att spela stor roll för slutnotan. Dessutom lagras skotsk whisky ofta på större fat under längre tid, något som innebär extra kostnader för den långa lagringstiden och kan innebära att en flaska whisky i yngre tonåren landar på runt tusenlappen. En sak som också skulle kunna påverka priset något är att du i vissa fall betalar extra för att ett visst varumärke står på flaskan, och köper du ett fat via en oberoende buteljerare skulle du kunna få tag i unik whisky från samma destilleri utan att betala för destilleriets effektiva marknadsföring.

Oavsett vilket lands whisky du väljer att investera dina surt förvärvade whiskyslantar i handlar det idag oftast om att du betalar för ett ägarbevis och efter ett visst antal år får besked om att flaskor finns att hämta ut på avtalat plats ett visst datum. Det som sker däremellan behöver du inte bry dej nämnvärt om, utan den som väntar på något gott väntar allti- aldrig för länge!

När det gäller whiskyfat spelar faktiskt storleken roll, och de flesta svenska aktörer erbjuder fat som rymmer någonstans mellan 30–50 liter nysprit. Med några få procent som evaporerar till änglarna kan det innebära – om änglarna är snälla – i runda slängar 65–70 helrör från ett femtiolitersfat.

Här kan ju de där whiskyintresserade vännerna komma väl till pass, då man antingen kan byta flaskor från olika fat med varandra eller gå ihop om att dela ett fat. Dessutom kan ett fat från ett svenskt destilleri kosta någonstans mellan 25 000 och 30 000 kronor, och även av denna anledning är delad glädje dubbel glädje.

Är faten större än så – vilket de brukar vara i exempelvis Skottland – är det vanligt att det handlar om att köpa en fatandel för några tusenlappar, och att denna fatandel i slutändan innebär att du får hem någonstans mellan fem och tio flaskor whisky.

Så förutom en massa flaskor spännande whisky, vad kan en fatresa mer erbjuda den svenske whiskyälskaren? En fatresa med likasinnade till ett annat europeiskt land är såklart något som lockar många, där en och annan whisky säkerligen provas under resans gång och där man har möjlighet att ställa alla sina frågor till destillerirepresentanten som arrangerar och följer med på resan. Utöver det kan man passa på att prova den lokala maten och få ett trevligt miljöombyte för ett par dagar, något som kan göra vem som helst lycklig under exempelvis årets mörkare månader.

Andra fatägarskap innebär att man får möjlighet att besöka destilleriet under en eller flera gånger för att där uppleva hur whiskyn mognar på plats, någon många fatägare uppskattar väldigt mycket. Vissa destillerier arrangerar även fatprover så att du och dina fatägarvänner kan få slå era kloka huvuden ihop gällande när fatet bör buteljeras, medan andra istället provar ditt fat kontinuerligt som en del av servicen och sedan meddelar dig när de anser att fatet bör tappas på flaska.

Väljer du istället att köpa en fatandel av ett skotskt fat via en oberoende buteljerare kan det finnas medlemskap i VIP-klubbar eller privata Facebook-grupper där du kan lära känna de andra personerna du delar ditt fat med.

Oavsett vilken väg du väljer att gå kan det vara en häftig upplevelse att få följa ett fat från korn till flaska, och hur involverad du vill vara väljer du själv. De år du behöver vänta på att just ditt fat har mognat klart går i början plågsamt långsamt för att efter ett tag formligen rusa fram, och en vacker dag står du där med ett antal hett eftertraktade flaskor i famnen.

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.