Whisky på midsommar – tre sätt att låta whiskyns elegans möta svensk sommar

Sill, färskpotatis och jordgubbar i all ära – men midsommarens dryckesbord kan med fördel breddas. Inte minst genom att släppa in whisky i ett nytt sammanhang: cocktailen. Där det tidigare handlat om snapsar, öl och kanske ett glas vin till grillen, finns nu ett växande intresse för att servera välbalanserade och somriga whiskybaserade drinkar – ofta med lika delar respekt för råvaran och lekfullhet i presentationen.

Att blanda whisky i drinkar är inget nytt, men i Sverige har det länge funnits ett motstånd mot att blanda fin whisky med juice, sodavatten eller bitters. Det är ett motstånd som nu luckras upp, i takt med att barer och hemmabartenders vågar experimentera – inte bara med bourbon eller blended, utan även med rökig Islay och malt från Speyside.

Till midsommar har vi valt tre whiskysorter som alla representerar olika stilar – och som fungerar utmärkt som bas i drinkar som både är inbjudande, friska och har tillräckligt mycket djup för att inte kännas flyktiga.

Benromach Contrast Summer Highball

En frisk och fruktig highball med maltighet och citron som får sällskap av mynta.

Benromach är ett småskaligt destilleri som ofta jobbar med tydlig maltighet och fruktdriven stil. I deras ekologiska buteljering i Contrast-serien finns både syra och sötma nog att stå upp mot mixer som citron, ginger ale och mynta. I vår Summer Highball används whiskyn som bas, med färskpressad citron, en enkel sockerlag och ginger ale. Resultatet blir friskt, lätt men ändå med karaktär – perfekt till sillunchens senare timmar när solen börjat värma.

Ingredienser:

4 cl Benromach Contrast Organic
1 cl färskpressad citronjuice
1 cl sockerlag (1:1)
Ginger ale
Citronskiva och färsk mynta till garnering

Gör så här:

Fyll ett highballglas med is. Häll i Benromach, citronjuice och sockerlag. Rör om och toppa försiktigt med ginger ale. Garnera med en kvist mynta och en skiva citron..

Benromach Contrast: Organic 2015

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 145
Volym: 70 cl
Pris: 599 kr

Finlaggan Strawberry Sour

En rökig men bärig sour med jordgubbe i både smak och stil – perfekt för midsommarens doftande kvällar.

Att kombinera rökig whisky med bär är inte helt vanligt, men fungerar förvånansvärt bra – särskilt om rökigheten får balanseras av syra och sötma. I vår Strawberry Sour använder vi Finlaggan – en hemlig Islay-whisky som i sin batch strength-version (50 %) är kraftfull och distinkt. Tillsammans med färskpressad citronjuice, en jordgubbssockerlag och äggvita blir det en cocktail med både struktur, syra och en oväntad rökpuff i avslutet. Det är midsommarnattens drink, redo att serveras till rökt lax eller grillat lamm.

Ingredienser:

4 cl Finlaggan Batch Strength
2 cl färskpressad citronjuice
1,5 cl jordgubbssockerlag (koka 1 dl vatten, 1 dl socker och 4 jordgubbar – sila)
1 äggvita

Färsk jordgubbe till garnering

Gör så här:

Skaka (utan is) whisky, citron, jordgubbslag och äggvita kraftigt. Tillsätt sedan is och skaka igen tills kall. Sila upp i ett coupeglas. Garnera med en liten jordgubbe.

Finlaggan Batch Strength

Alkoholhalt: 50 %
Nr: 518
Volym: 70 cl
Pris: 404 kr

Nikka from the Barrel Midsummer Old Fashioned

En kraftfull old fashioned med japansk elegans, citrus och sommarens kryddiga värme.

Nikka From the Barrel har länge varit ett favoritval bland whiskyälskare som söker kraft, balans och komplexitet till ett rimligt pris. Med sin 51,4 % alkoholhalt och blandning av malt och grainwhisky är den en naturlig kandidat till en Midsummer Old Fashioned. Här får whiskyn sällskap av ett par droppar bitters och en enkel sockerlag, serverat över is med en apelsinzest. Det är kanske inte en typisk midsommardrink – men just därför fungerar den så väl. Den ger middagen en eftertänksam avrundning, eller öppnar upp för samtal kring elden.

Ingredienser:

5 cl Nikka from the Barrel
0,5 cl sockerlag (eller en liten tesked råsocker)
2 dashes Angostura bitters
1 dash apelsinbitters (valfritt)
Apelsinzest till garnering

Gör så här:

Rör alla ingredienser med is i ett mixingglas tills väl kylt. Sila upp i ett lågt tumblerglas över en stor isbit. Pressa en bred apelsinzest över glaset och lägg i.

Nikka from the Barrel

Alkoholhalt: 51,4 %
Nr: 551
Volym: 50 cl
Pris: 499 kr

Etiketter

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *