Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner med Emma
HemReceptDrinkarSommar med Nikka From the Barrel

Sommar med Nikka From the Barrel

Den japanska whiskyn Nikka From the Barrel är långt ifrån en vanlig bas för sommardrinkar – men kanske är det just därför den fungerar så väl. Här möts kraft och elegans, precision och hetta, i tre cocktails som förenar nordiskt ljus med japansk komplexitet.

Nu sommarvärmen förhoppningsvis sveper in över landet så tipsar vi om tre fräscha och törstsläckande drinkar. Men för den som vill undvika det alltför självklara och samtidigt upptäcka nya nyanser i sin favoritwhisky, kan Nikka From the Barrel vara ett oväntat men briljant val. Med sina 51,4 % bjuder den på kraft nog att bära syra, sötma och is, men också på en djupt balanserad karaktär där tropisk frukt, krydda och ek arbetar i perfekt harmoni. Det gör den till en överraskande mångsidig grund för somriga cocktails.

I en tid då whisky i drinkform främst associeras med klassiker som Old Fashioned eller Manhattan, är det lätt att glömma att japansk whisky redan från början tänktes som något som kunde drickas i sällskap, till mat, i highballs. Just denna tradition lever kvar – inte minst hos Nikka – och blir särskilt tydlig när man låter flaskan ta plats i sommarglaset.

Här är tre recept som lyfter både whiskyns själ och säsongens lätthet.

Lemon Highball – friskhet med precision

Det här är kanske det mest självklara sättet att servera Nikka From the Barrel när termometern passerat norr om tjugo. Citronsaft och sockerlag lyfter whiskyns fruktiga toppnoter, medan sodavatten ger struktur och svalka. Allt hänger på balansen – och det är just där Nikka briljerar.

Smakprofil: Lätt, frisk och törstsläckande med en tydlig whiskyton i botten.

Ingredienser:

  • 4 cl Nikka From the Barrel
  • 1 cl färskpressad citronjuice
  • 1 cl sockerlag
  • Kolsyrat vatten
  • Is
  • Garnityr: citronskiva

Gör så här:
Bygg drinken direkt i ett highballglas fyllt med is. Tillsätt whisky, citronjuice och sockerlag. Rör om försiktigt och toppa upp med kolsyrat vatten. Garnera med en tunn citronskiva.

Peach Blossom – frukt, flärd och umami

Med sin lena kropp och lätt florala karaktär passar Nikka utmärkt ihop med persika och mynta. I den här drinken möter japansk whisky en sommarträdgård – honungssötma, ett krämigt skum (för den som vill använda äggvita) och ett myntablad på toppen ger en nästan dessertlik men ändå fräsch upplevelse. Serverad i vinglas blir den ett litet konstverk.

Smakprofil: Fruktig, len och lätt krämig – somrig med en rund sötma.

Ingredienser:

  • 4 cl Nikka From the Barrel
  • 3 cl persikojuice (eller vit persikopuré)
  • 2 cl citronjuice
  • 1 cl honungssockerlag*
  • 1 äggvita (valfritt, för skum)
  • Is
  • Garnityr: färsk mynta

Gör så här:
Skaka alla ingredienser (först utan is om du använder äggvita, sedan med is). Sila upp i ett kylt vinglas eller kupa. Garnera med ett myntabladt.

Honungssockerlag: blanda lika delar honung och varmt vatten tills honungen löser sig.

Cherry Old Fashioned – klassikern med sommarhatt

Att göra en Old Fashioned på Nikka From the Barrel är inget nytt. Men genom att låta ett maraschinokörsbär ta plats, addera is i en enda stor kub och röra varsamt, blir den här drinken en kvällsvariant – perfekt när solen börjar gå ned. Här spelar whiskyn huvudrollen utan att överskugga sötma eller bitterhet.

Så nästa gång du öppnar en flaska Nikka From the Barrel, fundera ett ögonblick innan du häller den neat. Kanske är det just i sommarens drinkglas, med ett körsbär, ett björkblad eller en citronskiva, som den får sitt mest oväntade uttryck. Ett uttryck av balans, precision och lång eftersmak – precis som en japansk sommar.

Smakprofil: Klassisk, djup och lätt sötad – med körsbär som somrig twist.

Ingredienser:

  • 5 cl Nikka From the Barrel
  • 0,5 cl sockerlag (eller 1 tsk råsocker + några droppar vatten)
  • 2 stänk Angostura bitters
  • Is (helst en stor kub)
  • Garnityr: maraschinokörsbär

Gör så här:
Rör whisky, sockerlag och bitters med is i ett rörglas tills väl kylt. Sila upp i ett lowballglas med en stor iskub. Garnera med ett maraschinokörsbär.


Nikka from the Barrel

Alkoholhalt: 51,4 %
Nr: 551
Volym: 50 cl
Pris: 499 kr

Henric Madsen
Henric Madsen
Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.
Relaterade artIklar

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar
Skriv ditt namn här

Missa inte

Populärt