Härligt att det äntligen är dags för den efterlängtade kräftskivan – men varför stanna vid de klassiska snapsvisorna och dillkronorna I år har vi tagit kräftfesten ett steg längre och bjuder på några riktigt goda kräfträtter. För oss som redan älskar kräftor… och whisky… blir det extra gott när vi kombinerar dessa favoriter. Rätterna går fint att förbereda så du kan ägna dig åt gästerna.
Cocktail: ”Tomp” Lemonade

4 personer
12 cl anCnoc 12 Years
6 cl färskpressad citronjuice
6 cl sockerlag (simpel sirap)
20 cl sodavatten
20 cl äppelmust eller äppeljuice
1 grönt äpple, tunt skivat
Färsk mynta (några kvistar)
Is
Fyll en bringare till hälften med is, äppelskivor och myntakvistar. Häll i whisky, citronjuice, sockerlag och äppelmust. Rör om försiktigt så att allt blandas. Toppa med sodavatten strax innan servering. Servera i glas med is och garnera gärna med extra mynta och äppelskivor.
Tilltugg:
Krispig potatisvåffla med löjrom och picklad rödlök
Lägg kokt, kall potatis i ett våffeljärn och grädda tills den är krispig. Toppa med gräddfil, löjrom och picklad rödlök.
Picklad rödlök:
2 rödlökar
1 dl socker
2 msk ättika (24 %)
1 dl vatten
Skala och skiva löken tunt. Koka upp socker, ättika och vatten. Ta av från värmen och lägg i löken. Låt svalna i lagen, vänd runt ibland.
Tips: Häng gräddfil i kaffefilter i kyl över natten för en fastare konsistens.
Små pizzor med kantareller, svartkål, kräftor & whiskyaioli

Gör små pizzor med egen eller färdig deg. Stek kantareller i smör tills vätskan kokat bort. Stek svartkål hastigt i smör. Bred crème fraiche på pizzabottnarna, strö över mozzarella, lägg på kål och svamp. Grädda i hög värme tills pizzorna är gyllene. Toppa med kräftstjärtar och whiskyaioli.
Whiskyaioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 dl rapsolja
1 msk citronjuice
0,5 msk anCnoc 12 Years
3 inlagda jalapeñobitar.
Kyl alla ingredienser. Lägg i hög skål, mixa med stavmixer tills krämig. Smaka av med tabasco och salt.
Arranchini med kräftor och fänkål

Ger ca 18-20 st
8 dl grönsaksbuljong, hemkokt eller färdigköpt
2 dl vitt vin
1 st vitlöksklyfta, finhackad
2 dl arborioris
2 msk smör
2 msk olivolja
1,5 dl riven parmesan
20 st kräftstjärtar
10 st minimozzarella
Risotto:
Fräs vitlök och arborioris i smör och olivolja. Tillsätt vitt vin, låt koka in. Häll i den varma grönsaksbuljongen, lite i taget under omrörning (ca 25 min). Blanda i parmesan, smaka av med salt och peppar. Låt kallna helt.
Rulla kall risotto till bollar. Fyll med 1 kräftstjärt och en halv minimozzarella. Panera i mjöl, vispat ägg och panko. Fritera i 170–180°C tills gyllene. Låt rinna av på papper.
Fänkålssallad:
Skiva 2 fänkål tunt (gärna med mandolin). Skölj snabbt i kallt vatten, torka.
Blanda med 2 msk vit vinäger, 3 msk rapsolja, 1 msk anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition. Massera in, smaka av med salt och peppar.
Varm whisky-brie med honung och nötter

Skär ett rutmönster i brien och lägg osten i en ugnsfast form. Smält 1 msk smör tillsammans med 3 msk flytande honung och 0,5–1 msk anCnoc 12 Years whisky i en liten kastrull. Rör ner 1 dl grovhackade nötter eller frön. När blandningen är varm och väl blandad, skeda den generöst över brien.
Gratinera mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter på 175? grader, tills osten är mjuk och ytan fått fin färg. Servera genast med ett gott bröd eller kex.

anCnoc 12 Years
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 429
Volym: 70 cl
Pris: 399 kr

anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 577
Volym: 70 cl
Pris: 339 kr