Lagrad rom kan kliva in där många normalt väljer rött vin. En mustig rom som Ron Barceló Imperial klarar rökt och grillat med bravur. Kött och rostade rätter utvecklar karamelliserade ytor som harmonierar med rommens djup.
Stek och grillat – Oxfilé, rostbiff, grillad lammkarré eller pulled pork får en extra dimension av rommens rostade toner. En rombaserad glaze på barbecue-ribs eller fläskkarré fungerar både i maten och i glaset.
Kraftiga grönsaker – Ugnsrostade rotfrukter som morötter, rödbetor och palsternacka koncentrerar sin egen sötma; en mörk rom framhäver den karameliserade ytan. Prova även romglasering på pumpa eller butternut squash.
Ost – Krämiga ostar som brie, gorgonzola och gouda eller hårdare varianter som parmesan och asiago ger en mjuk motvikt till rommens styrka. Servera gärna med rostade mandlar eller pecannötter för att förstärka nötigheten.
Havets läckerhet – Lagrad rom överraskar till ceviche och sushi; den citrusfriska syran i rå marinerad fisk kontrasterar mot rommens tyngd. Om du vill ha en lättare inledning passar en rombaserad cocktail som en enkel daiquiri med citron till grillade räkor.

Kryddstarka rätter – Stark mat som jerk kyckling eller mellanösternrätter med spiskummin och koriander gifter sig med rommens värme. Kombinationen skapar balans mellan hetta och sötma. Även friterad kyckling fungerar oväntat bra till en skvätt rom eller en romdrink på hög alkoholstyrka.
Regionala kombinationer – Lagrad rom har karibiska rötter, därför är kokos, mango och passionsfrukt naturliga kompisar. Glaserade pork ribs med yuzu, ris och pernil (rostad fläskstek) samt frituras (fritters) är traditionella exempel från latinamerikanska kök. Den tropiska sötman möter rommens kropp på ett sätt som får båda att blomma.
Matlagning med rom

Rommen behöver inte bara stå bredvid tallriken; den kan också smaksätta maten. Blanda lite rom i marinader, grillglazer eller såser för att skapa en naturlig brygga till det du dricker. En romreduktion till exempelvis grillad biff fördjupar smaken och gör drycken till en självklar följeslagare. I det söta köket kan du koka in frukt med rom, honung och kryddor för att servera till ost, pannkakor eller i cheesecake.
Efterrätter och sötma
När du går över till söta rätter är den viktigaste regeln att drycken måste vara minst lika söt som desserten. Rommens inneboende sötma gör den särskilt lämpad för dessertbordet.
Rom och bakverk
Romindränkta kakor – Klassiska bakverk som tres leches, baba au rhum och savariner suger åt sig rom och blir en naturlig partner till ett glas Ron Barceló Imperial. Mörk, lagrad rom ger djup åt de karamelliserade tonerna i kakorna och matchar deras sötma. Rumtopf, babka eller fruktkaka med torkad frukt som blötlagts i rom är utmärkta alternativ.

Fruktpajer och tårtor – Pajer med jordgubbar, rabarber, äpple, päron, pumpa eller pekannöt får en extra dimension av en skvätt rom. Piña colada-inspirerade desserter och ananaspaj trivs särskilt bra med rom, liksom karamelliserad banan eller banoffee pie. Kombinationen tropisk frukt och rom är en klassiker.
Glass och gelato – Glass i alla möjliga smaker – vanilj, matcha, jordgubb, kokos, salt karamell, smörkolanöt eller romrussinglass – blir mer vuxen tillsammans med rom. Ett stänk rom över sorbet på mango eller citron ger en uppfriskande avslutning.
Rom och choklad

Att para rom med choklad kräver lite eftertanke. En tumregel är att dryckens sötma ska matcha chokladens nivå.
Vit choklad och hög styrka – Krämig vit choklad uppskattar sällskap av rom på hög alkoholhalt; sötman tämjer alkoholen och framhäver rommens friska toner. Det gör kombinationen lätt och silkig.
Mjölkchoklad och stora smaker – Mjölkchoklad fungerar bäst till kraftigare rom, där rommens djup och chokladens gräddighet möts utan att någon tar över.
Mörk choklad och fruktiga romsorter – Bitter mörk choklad har en fruktig underton som passar med medelkraftig, lagrad rom. En hög kakaohalt kräver mer mognad i rommen. Italiensk gianduja, som innehåller minst 30 procent hasselnötspasta, knyter ihop nötiga smaker med rommens sötma. Mandelnötbark med cirka 60 procent kakao är ett annat bra tillbehör.
Andra söta idéer

Kaffe och rom – En carajillo, där en shot espresso blandas med rom och serveras över is, passar efter tunga desserter och ger en skön energikick. Espresso-baserade desserter som tiramisù eller panna cotta matchas med en rombaserad old fashioned.
Nötter och rostade smaker – Rostade hasselnötter eller pekannötter framhäver rommens djup. En tallrik med mörk choklad, torkad frukt och nötter blir ett enkelt men elegant avslut.
Kryddiga och varma desserter – Kryddiga efterrätter som bread pudding, apelsinkaka med kardemumma eller julkryddade kakor gifter sig väl med rom. Desserten får gärna vara lite mindre söt för att rommen ska komma till sin rätt.
Var nyfiken och experimentera!
Att matcha Ron Barceló Imperial med mat handlar om att förstå dryckens vikt och sötma och kombinera den med rätt råvaror. Lagrad rom kan lyfta både förrätter och huvudrätter, från grillade köttbitar och kraftiga ostar till ceviche och kryddiga rätter. När det gäller desserter bör rommen vara sötare än maten och paras med romindränkta bakverk, fruktpajer, glass, kaffe eller mörk choklad. Genom att följa enkla säkerhetsregler kan du även flambera med rom för att ge dina rätter ett spektakulärt avslut. Med en nyfiken palett och lite experimentlusta kan Ron Barceló Imperial bli en självklar del av dina kulinariska upplevelser.