
Nu öppnar Franz Heiss-stiftelsen för stipendieansökningar för alla de som vill vidareutbilda sig inom bryggerinäringen. Och i stiftelsens tappning handlar det om mycket mer än att bara brygga öl. Det kan handla om allt från sockerfri läsk till cider, smarta förpackningar eller hållbar produktion. Allt som har att göra med dryckesproduktion, med andra ord.
Stipendierna är av två slag:
Stora Franz Heiss-stipendiet – för medarbetare i medlemsföretag
Detta stipendium kan sökas av alla som jobbar på företag som är medlemmar i Sveriges Bryggerier. Stipendiet är på 50 000 kr och kan sökas för vidareutbildning och kompetensutveckling hos ett etablerat lärosäte eller professionell utbildare.
Lilla Franz Heiss-stipendiet – för dig som vill in i bryggeribranschen
För alla de som vill utbilda sig för en framtid inom bryggeribranschen. Stipendiet är på 25 000 kr och kräver koppling till ett lärosäte eller kvalificerad utbildare.
Senaste ansökningsdag är 4 november 2025
Läs mer om stipendiet och ansök hos Sveriges Bryggerier
Mer information om Franz Heiss fond
Utbildningsstipendierna finansieras genom Franz Heiss fond som startades 1937. Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.