Logga in Ditt konto
Banner med Emma
HemArtiklarGlenglassaugh – kustdestilleriet som vägrar ge upp

Glenglassaugh – kustdestilleriet som vägrar ge upp

Med sin utsikt över Sandend Bay på Skottlands nordkust har Glenglassaugh alltid burit på en känsla av både utsatthet och uthållighet. Här, där Nordsjön möter Moray Firths klippor, har man destillerat whisky sedan 1870-talet – om än med långa perioder av tystnad. Historien om Glenglassaugh är berättelsen om ett destilleri som gång på gång har fallit i glömska, men alltid hittat en väg tillbaka.

När affärsmannen James Moir 1875 grundade Glenglassaugh Distillery gjorde han det med den envishet och lokalkunskap som ofta kännetecknar de första whiskyentreprenörerna. Moir drev en framgångsrik livsmedelsbutik i Portsoy och hade redan erfarenhet av att handla med sprit. Han såg potentialen i marken öster om byn – en plats där det rinnande vattnet från Glassaugh Springs höll en sällsynt renhet och där klimatet vid havet kunde ge whiskyn en distinkt karaktär.

Tillsammans med sina brorsöner Alexander och William Morrison, samt kopparslagaren Thomas Wilson, byggde han ett destilleri i sandsten, skyddat från vinden men ändå öppet mot havet. Produktionen var hantverksmässig och försiktig; whiskyn såldes i små partier till lokala handlare och skeppades även ut från hamnen i Portsoy. Det var en tid då många mindre destillerier konkurrerade om uppmärksamheten, men Glenglassaugh fick snabbt rykte om sig att göra en ren och fruktig malt.

 


Hej!

Den här artikeln och mycket mer får du tillgång till genom att bli medlem i Allt om Whisky+.
Se allt du får tillgång till här

Föregående post
Nästa post
Henric Madsen
Henric Madsen
Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.
Relaterade artIklar

Missa inte

Populärt