Ibland slår turen till, och den här gången träffade den mer än rätt. När Dan-Peter och Anna-Lena stod som vinnare i vår tävling blev det snart tydligt att priset hamnat hos två riktiga entusiaster. Som samlare av Teerenpeli och med tidigare erfarenheter från en resa till Lahtis fick de nu återvända, möta människorna bakom destilleriet och uppleva hur verksamheten utvecklats från det lilla destilleriet i restaurangkällaren i centrum till dagens moderna anläggning i Lotila.
Då jag bor i Borlänge och vinnarna i Avesta så samåkte vi till Arlanda – och redan i bilen märktes det hur djupt whiskyintresset satt. Båda hade följt Teerenpeli i många år och berättade om samlingen hemma, men också om sitt tidigare besök i Lahtis. Det fanns en förväntan i luften, nästan som om de skulle återvända till gamla vänner.
Flyget över Östersjön gick snabbt, och snart stod vi vid Helsingfors flygplats. Där väntade tåget mot Lahtis. Stationen ligger omkring 70 meter under marknivå, och känslan när man tar sig ner dit är nästan som att stiga in i en underjordisk värld.

Tågresan till Lahtis tog knappt en timme. Efter incheckning på hotellet promenerade vi mot Teerenpelis bryggeripub, där Veera Pastinen, Sales & Marketing Manager hos Teerenpeli, mötte oss. Kvällen bjöd på öl, burgare och mycket goda samtal – en bra start som satte tonen för resan!
Tillbaka till rötterna
Nästa dag, efter lite egen tid att strosa runt Lahtis, så samlades vi på restaurangen Taivaanranta. Här i källaren, i vad som en gång var ett garage, startade Teerenpelis whiskydestilleringen 2002. Restaurangen var redan etablerad som bryggeri, men whiskyn blev ett nytt kapitel – och ett djärvt sådant. Då var det få som ens trodde på idén om en finsk single malt.
Jaakko Joki – Head Distiller hos Teerenpeli tog oss runt bland pannorna och berättade historier om arbetet i de trånga lokalerna. Här produceras fortfarande whisky i liten skala, ofta för specialutgåvor och experiment. Det blev tydligt att platsen fortfarande är en del av Teerenpelis hjärta. ”Det gamla destilleriet var mysigt och rustikt, det gav en känsla av närhet till hantverket”, menade Dan-Peter och Anna-Lena.
Under lunchen så slog sig glädjande nog grundaren av Teerenpeli, Anssi Pyysing ned Han berättade om de första åren, om visionen att skapa whisky i Finland och om vägen framåt. »Att Anssi själv kom och satte sig hos oss – det var verkligen speciellt. Det kändes stort att höra historien direkt från honom«, sa vinnarna senare.

Lotila – det nya navet
Efter besöket i centrum gick resan vidare till Lotila, där Teerenpeli 2015 byggde sitt nya destilleri. Här finns ett stort bryggeri, ett modernt whiskydestilleri, besökscenter och butik.
Senior Ambassador Jussi Oinas tog emot oss på plats och visade oss runt. Det som slog oss alla var kontrasten mellan ölets högteknologiska buteljeringslinje och whiskyns fortfarande handdrivna buteljering. »Det nya var ju större och mer tekniskt utvecklat. Det var välplanerat, fint inrett och en inbjudande miljö för whisky-intresserade gäster. Och de innovativa lagerhusen, de är verkligen ett genidrag«, sa vinnarna. Något som också fascinerade oss alla var det faktum att för bryggeriet så fanns en modern buteljeringsanläggning men när det kom till whiskyn så var det ett sant hantverk – de buteljerar nämligen allt för hand. En bra dag hinner de med sexhundra flaskor, men då gäller det att inte bli störd, berättade Jussi med ett skratt.
En annan sak som stod ut var deras lagerhus, de använder nämligen transportcontainrar vilket var något nytt för oss. Men när vi gick runt bland dessa staplade containrar så insåg man det geniala i det, det är lätt att bygga ut när man behöver mer utrymme och de ger en varierande temperatur och fuktighet. Ett kreativt sätt att lagra fat!

Smakerna på plats
Provningen som följde turen av destilleriet blev något utöver det vanliga. Palo, Kulo, deras 15-åring, Länki och deras new make radades upp, tillsammans med några specialiteter som endast kan provas på plats. »Kulo är och förblir en favorit. Kul-o, gott med nya vänner«, sammanfattade vinnarna med ett leende.
Att smaka whiskyn i den miljö där den produceras gav en ny dimension. »Det är en sak att ha flaskorna hemma i hyllan, men här såg vi vilket arbete som ligger bakom. Det ger ett annat djup till varje buteljering«, sa de.
Lahtis – mer än whisky
Resan gav också en känsla för Lahtis vardagsliv. En tisdag kväll på Teerenpeli Bar satt en äldre dam ensam vid ett bord, med en drink och dagens tidning. Den bilden dröjde sig kvar. »Det minnet tar vi med oss, det var en intressant inblick hur annorlunda publivet är i Finland mot Sverige«, reflekterade vinnarna.
Samtidigt blev det tydligt hur hårda reglerna för alkoholreklam i Finland påverkar. På en pub senare samma kväll träffade vi gäster som knappt kände till att staden har ett whiskydestilleri. »Vi blev lite förvånade över det«, sa vinnarna. Att öl- och fruktvinsproducenter haft gårdsförsäljning i flera år, medan spritdrycker är hårdare reglerade, gör skillnaden ännu tydligare.

En lång relation
För Dan-Peter och Anna-Lena var resan också en fortsättning på en relation som började för länge sedan. »Det är ungefär 17 år sedan vi träffade Jari och Jussi på Cinderella Whisky Fair och smakade Teerenpeli för första gången. Vi blev inspirerade av deras charm och goda sprit. Sedan dess har vi följt dem, och redan då bjöd de in oss att komma till Lahtis. Vi gjorde det första gången 2016. Att nu få återvända och se hur allt vuxit var väldigt speciellt.«
När vi summerade dagarna var det tydligt vad som gjorde störst intryck. »Det bästa med resan var det varma mottagandet. Veera, Jaakko, Anssi och Jussi tog hand om oss som kungligheter. Vi kommer aldrig att glömma det.«
Det blev en resa som visade Teerenpelis hela bredd: från det lilla destilleriet i restaurangens källare till en modern anläggning som idag är Finlands största maltwhiskydestilleri. Samtidigt var det en resa där historien, hantverket och människorna stod i centrum – lika mycket som whiskyn i glaset.
Foto: Henric Madsen, Dan-Peter och Anna-Lena Johansson
Vill du själv besöka Teerenpeli så hittar du all
information på teerenpelidistillery.com