
Staden Tampa, ungefär mitt på Floridas västkust, var inte mycket mer än en stor by, eller kanske en liten stad, när cigarrtillverkning blev huvudnäringen mot slutet av 1800-talet, en näring som gav staden smeknamnet ‘Cigar City’.
Så namnet var givet när Joey Redner grundade ett litet bryggeri år 2007, för att han var missnöjd med utbudet av hantverksöl i staden och beslutade sig för att göra något åt det. Inspiration fann han överallt i denna stad där han växt upp, med dess blandade befolkning, rika kultur och tropiska känsla. Det var mer eller mindre självklart att försöka uttrycka alla dessa smaker och aromer i form av öl.
Produktionen var blygsam till att börja med, men när bryggmästaren Wayne Wambles kom ombord något år senare började det rulla på, med ett första släpp av Maduro Brown Ale år 2009, följt av Jai Alai senare samma år.

De här två har sedan dess varit grundpelaren för bryggeriet, där Maduro är en klassisk brown ale i engelsk stil medan Jai Alai är en IPA med stråk av citrus och de där tropiska dragen Joey hade som mål. Men varken Joey eller Wayne var den sorten som vilade på sina lagrar och började ivrigt dyka ner i lokala smaker och aromer i jakt på mer inspiration, alltid med ett öga för ingredienser av högsta kvalitet, vare sig det var humle från hela världen eller kanske pumpa eller kryddor från några få pålitliga leverantörer.
Ett av de mest minnesvärda resultaten av denna jakt på smaker
och dofter var Hunaphu’s Imperial Stout. Den bryggdes första gången 2010, inspirerad av mole, en traditionell sås som kan göras på många sätt, med chili, kryddor, nötter, frön frukt och ibland choklad för att ge extra smakdjup. Recepten är många och varierade men har ett gemensamt: en smakrik och aromatisk sås.

Denna mole var inspirationen till Hunaphu, bryggd som en Imperial Stout men som sen fått extra skjuts av kakaonibs, chili och vanilj. Denna stout kom sedan att bli fokus för den årliga Hunaphu’s Day Festival, en festival där man också lanserar mer eller mindre genomtänkta experiment, som till exempel förra årets Huna Wine som fick en lite slumpartad tillkomst:
När de inte kunde bestämma sig för vad de skulle brygga för specialöl till festivalen enades de om ett barley wine som legat på fat som tidigare hållit äppel- och druvbrandy. Någon föreslog att de skulle slänga Hunaphu-kryddor och Huna Wine såg dagens ljus, och fick samtidigt många festivalbesökare att se ljuset.
Inte ens Jai Alai, bryggeriets ryggrad, med långt över hälften av den totala produktionen, går säker för denna obekymrade nyfikenhet, och har dykt upp i mängder av varianter och avliggare.
»Två år senare dök deras öl upp på hyllorna i Sverige, Norge och Finland, länder som valts ut för Cigarr Citys första internationella expansion.«
En av de mer ovanliga varianterna är Moat Water, som bryggdes som en colab med The Skate Park of Tampa. Moat Water började som en vanlig stout bryggd med vanilj och kaffe, och sedan lagrad med lönnfanér. För att sedan knyta ihop det hela byggde man sedan skateboards av lönnen. En mer traditionell colab var den med Cervezas del Sur in Puerto Rico, ett samarbete som fick namnet Hopped on the High Seas, av uppenbara orsaker. Den började som en vanlig IPA, bryggd i Puerto Rico, och när jäsningen var klar flyttades den över i en kyld trycktank, tillsammans med runt 75 kilo Simcoe-humle, för att sedan lastas ombord på ett fartyg för att bli ‘hopped on the high seas’ under färden till Tampa.
Dessvärre är det så att många av dessa öl, både colabs och andra inte når en bredare publik, eftersom både marknadsföring och logistik kräver resurser som inte finns hos ett genomsnittligt hantverksbryggeri, där både tid och resurser i första hand läggs på att brygga öl. Cigar City var inte ensamma om detta, och år 2016 gick de – tillsammans med en rad andra bryggerier- samman i CANarchy Craft Brewery Collective för att få tillgång till delad bryggerikapacitet och rikstäckande distribution.

Men man nöjde sig inte med det. Två år senare dök deras öl upp på hyllorna i Sverige, Norge och Finland, länder som valts ut för Cigarr Citys första internationella expansion. Nu har de blivit en del av Monster Brewing Co och har ännu större möjligheter. För närvarande är utbudet i Skandinavien begränsat, men det händer att mindre partier dyker upp, och säljer slut mer eller mindre omgående.
Fast det finns ett ställe där du alltid kan vara säker på att få tag på öl från Cigar City Brewing: på Tampa International Airport. Här har Cigar City ett mindre bryggeri som ofta brygger små batcher som bara finns att få just här, vilket är ett skönt sätt att fördriva en timme eller två i väntan på nästa flight.
Foto: Monster Brewing Co




