Goose Island i Chicago visar stort sortiment

För den som åker till Chicago är åtminstone ett bryggeribesök ett måste, men inte vilket som helst – här finns möjligheten att testa minst en öl för varje dag i månaden från ett och samma bryggeri. Welcome to Goose Island!

Mikrobryggeri, eller craft brewery, är den stora trenden i USA. Visst är allt så mycket större i det stora landet i väst, inte minst bryggerierna. Det handlar alltså inte om en garageproducent som gör häxbrygder i lönndom eller i så små upplagor att de aldrig lämnar garagets innandömen. Det handlar snarare om riktigt sköna bryggerier, förhållandevis stora med svenska mått mätt, som experimenterar, provar sig fram och utvecklar nya sorter samtidigt som man låter sig inspireras av klassiker. Det är mer en livsstil än storlek.

Goose Island i Chicago är ett av de roligare craft breweries på hela den amerikanska kontinenten att besöka. Inte bara för att det ligger i staden som av många ratas, men som är riktigt häftig, med en hel del genuin amerikansk kultur. Utan också för att mångfalden öl imponerar stort.

Många har säkert mellanlandat på flygplatsen O’Hare, världens mest trafikerade, och det är rent ut sagt labyrintiskt att hitta sin transit. Men om man stannar några nätter i city istället, märker man att jazzens och bluesens huvudstad har enormt mycket att erbjuda. Dessutom är den förhållandevis lätt att hitta i med Lake Michigan i öster och stadens högsta byggnad, Sears Tower, i mitten.

Bryggeriet Goose Island grundades 1988, grundaren heter John Hall, och bryggde från start hantverkarmässig öl av brittiskt snitt som kunde förtäras på bryggeriets pub. Puben/bryggeriet hette från början Clybourn och först 1995 grundades egentligen bryggeriet med samma namn. Bara fyra år senare öppnades en andra bryggeripub, Wrigleyville, i Chicago. Allteftersom efterfrågan på bryggeriets öl växte, växte produktionen och idag producerar man ett femtiotal olika ölsorter, både året-runt-öl och säsongsprodukter. Och det är naturligtvis därför det är ett enastående tillfälle att stifta bekantskap med vad USA i allmänhet och Goose Island i synnerhet kan åstadkomma i ölväg.

Visserligen hittar några öl från bryggeriet ibland till den svenska marknaden, men bara mycket tillfälligtvis, tyvärr, och att istället ha möjlighet att ta klivet över tröskeln in i tillhörande restaurang i nordvästra delen av Chicago, är en mäktig känsla. I sanningens namn är maten på bryggeripuben Clybourn inget man kanske gör vågen för, ganska traditionellt USA-käk men portioner som inte får plats på tallriken. Mycket french fries blir det, oavsett om det serveras vildkanin eller en bitig lammfärsburgare för den storögda gästen. Men till varje enskild maträtt är personalen suverän på att rekommendera någon av alla de öl som bryggs i anslutning. Samtidigt är det kanske inte så konstigt, ett femtiotal öl produceras, några ytterst säsongsbetonade så missar man tillfället vet man att samma öl kommer igen, men först när det är säsong för det.

Nu var det många som befarade att inriktningen på ett hämningslöst experimenterande skulle upphöra då det i våras meddelades att ölgiganten Anheuser-Busch köpte Goose Island för närmare 40 miljoner dollar. Men från ett av världens största dryckesföretag har man satsat stort på att lugna inte minst den lokala ölkonsumenten som befarade det värsta.

– Affären gör oss starkare i mellanvästern, där vi helt enkelt har behövt bli mer konkurrenskraftiga, sa Dave Peacock, vd på Anheuser-Busch tidigare i vår när köpet blev klart, och fortsatte:

– Vi vill gärna växa i synnerhet när det kommer till kvalitetsöl och denna affär tillåter vår portfölj att växa ytterligare, i synnerhet på regional basis. Synergin mellan oss båda kommer också innebära att vi förhoppningsvis kan påskynda försäljningsökningen av dessa öl.

I samband med köpet, de två bryggeripubar som Goose Island förfogar över ingår inte, lät Anheuser-Busch-koncernen meddela att den legendariska bryggmästaren Greg Hall lämnar över stafettpinnen till Brett Porter, ett annat mycket välkänt namn i de amerikanska craft brewery-kretsar. Han kommer närmast från Deschutes Brewery i Oregon och innan dess var han bryggmästare på Portland Brewing, två andra mycket välrenommerade bryggerier i USA.

Brett Porter har redan nu dessutom försäkrat att han snarare ska gå i Greg Halls fotspår än göra någon radikal förändring.

– När det kommer till kreativitet har jag aldrig hört Greg Hall säga nej. Det är en filosofi som verkligen inspirerar ett bryggarteam och som får dem att tro att ingenting är omöjligt. Och jag kan bara prata utifrån egna erfarenheter, men den filosofin gör att man gör en massa uppseendeväckande upptäckter i bryggeriet, kommenterar han sin nya tjänst och sin föregångare.

Goose Islands bryggeripubar:

 
The Clybourn Pub 1800 N Clybourn Ave, Chicago
Kanske femton minuters promenad från city hittar vi en av USA:s bästa bryggeripubar. Maten är möjligen inte mer än ok, portionerna stora, men det häftiga är miljön, en amerikanska ölpubklassiker – och alla dessa märkliga, goda, excellenta, udda, knasiga, förträffliga öl som bryggs. Stor säsongsvariation. Till plussidan ska absolut tilläggas att personalen är mycket duktiga på att hitta rätta öl- och matkombinationer. Ett måste för den som giller amerikansk öl, eller för den som fortfarande hävdar att det smakar vatten.

Goose Island Wrigleyville 3535 North Clark Street, Chicago
Mer centralt hittar vi denna andra ölpub signerad Goose Island. Den öppnades för tolv år sedan, drygt tio år efter sin föregångare. Miljön är ok, maten bra, men man når inte riktigt Clybourns (se ovan) höjder. Urvalet av öl är mindre, men även här är de duktiga på att rekommendera bra öl- och matkombinationer.

Ett urval av öl:

 
Bourbon County Vanilla Stout, 13 %
Mörk, rostad, bränd i tonen med visst inslag av vanlijsötma
Pere Jacques, 8 %
Syrlig, mycket frisk med jästfällning och en tydlig karaktär av jäst
Lolita, 7 %
Sötaktig, närmast frivol, fin hallonton och en lätt maskerad eldighet
Demolition, 7,2 %
Kraftig överjäst öl med påtaglig, men balanserande beska med lång eftersmak
312 Urban Wheat Ale, 4,2 %
Frisk med bra citrussyrlig ton och en bra fruktig karaktär

Etiketter

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.