Innis & Gunn Spiced Rum Finish i begränsad utgåva

Innis & Gunn Spiced Rum Finish är en ale till bredden fylld av karibiska toner. Bryggmästare Dougal Sharp säger: ”Sedan upptäckten av den perfekta kombinationen mellan öl, ekfat och rom har vi varit helt besatta av att vidareutveckla detta mycket unika sätt att brygga öl. Vi fick en riktig uppenbarelse när vi upptäckte en läcker union mellan specialbryggd, bärnstensfärgad Innis & Gunn som fått lagra på fat som tidigare innehållit karibisk kryddad rom.”

I Innis & Gunn Spiced Rum Finish har Aromatic malt använts för att ge ölet en knäckig ton som kompletterar de kryddiga tonerna från romen. För att balansera detta på ett perfekt sätt har den engelska humlen Whitbread Golding Variety lagts till för en livfull humlekaraktär och beska.

Artikelnummer: 11619 begränsad utgåva
Pris: 26.90 kr
Alkoholhalt: 6,9 %

Färg: Bärnstensfärgad.
Doft: Livfull och spännande doft. Äpplen och päron som avrundas med torkad frukt och ek.
Smak: En tydlig karaktär från humlen balanserar perfekt tillsammans med tydliga kryddiga romtoner som karamelliserad frukt och päron. En hint av litchi kompletterar eken perfekt.
Finish: Mjuka romtoner, kanske en antydan av banan som lämnar en kvardröjande maltsötma.

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé.

Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.