Blanton: Glödhett guld i diamantflaska

Han hade ett ståtligt namn Colonel Albert Bacon Blanton. Han växte upp i en tid när cherokeeindianerna jagade buffel på familjen Blantons marker, där majsfälten vajade i prärievinden och där en sadlad häst och en shotgun skilde agnarna från vetet – han skulle bli Mr Bourbon Whiskey.

1897 står en ung grabb med mössan i handen, bockar artigt och frågar om det finns någon plats för honom på det destilleri som ligger i närheten av farmen där han bor. Föga anade han då att han knackade på dörren till dryckeshistorien. När han lämnar destilleriet 55 år senare skulle det bära hans namn, vara ett av de största i USA och ha rykte om sig att göra den främsta bourbonwhiskeyn i världen.

Säger man bourbon till den svenska whiskyeliten så brukar det alltid bubbla upp en massa varumärken: George T Stagg, Pappy Van Winkle, Eagle Rare med flera. Aldrig missar någon namnet Blanton’s. När det gäller kvalitet och ryktbarhet finns inte mer aktad och högre rankad bourbonwhiskey. Dessa märken är The Best of The Best. De har alla en sak gemensamt: de föds i gamle Blantons pannor vid The Great Buffalo Trace Distillery.

Brännvin hade kokats i Kentucky långt innan Albert Bacon Blanton blev hjälpreda och paperboy på destilleriet. Buffelspåret leder ända tillbaka till slutet på 1700-talet då irländska nybyggare slog sig ner vid Kentuckyflodens strandkant och grundade ett samhälle som de gav namnet Lee’s Town. Kentucky visade sig vara en välsignad plats för att odla vete och majs och det stod inte länge på förrän fler än 2 000 spritpannor puttrade i trakten.

Den unge Albert Blanton visade sig vara en påläggskalv av rang. Efter bara några år hade han arbetat överallt på destilleriet. Innan han fyllde 20 blev han andreman för produktionen, lagerhuset och butiken. 1921 blev han chef för hela George T. Stagg, som destilleriet hette då.

Albert Blanton visade sig vara en destillatör och marknadsförare av förnämligt slag, han var också en oerhört förslagen och skicklig förhandlare gentemot tidens byråkrater och lagstiftare. Han lyckades till exempel med konsttycket att få tillstånd att driva destilleriet även under förbudstiden – för att tillverka ”läkemedel”, främst mot kolera vars bot endast stod att få med riklig mängd bourbonwhiskey. Blanton navigerade sitt destilleri så skickligt att det även var i drift under andra världskriget – då för att tillverka etanol till försvars- och vapenindustrin. Han såg också till så att destilleiret överlevde förödande stormar, depressionsåren och översvämningar som spolade bort halva Kentucky.

Colonel Blanton drev sitt destilleri genom ett stormande hav och svåra tider. Sällan har någon varit lika passionerad sitt hantverk. Han var perfektionist och engagerade sig in i minsta detalj i allt från jästsorterna till hur trädgården anlades. Givetvis designade han varje rabatt, ritade och konstruerade varenda byggnad och bestämde med fast hand hur hans whiskey skulle tillverkas, lagras och marknadsföras. Colonel Blanton var en aristokratisk traditionalist. Han ansåg att whiskey skulle tillverkas som whiskey alltid hade tillverkats. Nya metoder och slika påhitt fäste han inte mycket tilltro till. Om 1900-talets helt dominerande tillverkningsmetod att blanda fram en bourbon av mängder med fat tyckte han inte. Whiskey skulle tappas ur ett enda fat. Det var endast sådan whiskey han själv drack, och endast sådan han lät sina anställda och familjemedlemmar få del av.

Colonel Blanton tillbringande mycket tid i sina lagerhus. Kentucky är en speciell plats rent klimatologiskt. Där är ofta varmt och ofta torrt, vilket resulterar i unika lagringsmiljöer. Luftfuktigheten är tidvis exceptionellt låg och enligt lagen om jämvikt mellan gasers tryck tenderar därför vatten att avdunsta mer till omgivningen än alkohol. Resultatet kan bli fat där alkoholhalten stiger under lagringstiden. När whiskeyn så småningom tappas på flaska kan den hålla en god bit över 70 procent. Efter förbudstiden ökade efterfrågan dramatiskt på bourbon. Blanton’s behövde fler lagerhus och nya byggdes närmare floden. Eftersom det skulle ta längre tid att mura i sten och tegel, valdes att snabbt som ögat smälla upp byggnader med väggar av tennplåt. Albert Blanton installerade också ångvärme för att kunna hålla temperaturen uppe vintertid. ”Plåtskjulen” blev mördande heta under sommarmånaderna och det var i ett av dessa, Lagerhus H, som Albert Blanton fann sina bästa fat, helst skulle de ha lagrats i husets mest centrala delar, han brukade tala om ”The Central Cut”. Det var härifrån han tog den whiskey som skulle föräras dignitärer, ambassadörer och de VIP-besökare han tog emot.

Albert Blanton drog sig med ålderns rätt tillbaka 1955. Då hade han tillbringat i stort sett hela sitt liv på destilleriet. Han tilldelades hederstiteln Kentucky Colonel av The Commonwealth of Kentucky. Året innan han pensionerade sig döptes George T Stagg om till Colonel Albert B Blanton’s Distillery, ett namn det skulle behålla ända till 1969 då det blev Ancient Age. Precis före millennieskiftet fick det ännu ett nytt namn; The Great Buffalo Trace Distillery. Två gånger sedan dess har Colonel Blantons livsverk tagit emot den prestigefyllda internationella hederstiteln ”The Distillery of the Year”.

1984 beslutade Buffalo Trace att hedra Colonel Blanton genom att börja sälja sin whiskey såsom den gamle destillerichefen ville ha den. Det var före detta master distiller, Elmer T Lee, som hade jobbat tillsammans med Albert Blanton under hans sista år vid destilleriet, som valde ut faten från de bästa lagerhusen.

Varje buteljering Blanton’s är helt unik, ett enda fat, alltid buteljerad i en facettslipad diamantflaska med handskriven etikett och med en ryttare till häst som kännetecken på den lackade korken. Hästen med sin ryttare finns i åtta olika utföranden.

 

Blanton’s Original Single Barrel 10500 489 kr.
Blanton’s Straight from the Barrel 10387 749 kr
Blanton’s Original Single Barrel 86060 549 kr
Blanton’s Straight from the Barrel 40303 699 kr
Blanton’s Special Reserve 86059 455 kr
Blanton’s Gold Edition 40304 599 kr

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.