Granqvist släpper en handfull whiskyrariteter

Av | Publicerad 2013-05-23 | Lämna kommentar

Lagom till försommaren släpper Granqvist Vinagentur i Tidaholm en rad spännande whiskyrariteter. Här hittar vi Glenallachie 1993, 19 YO Single Malt Cask strength från Pernod Ricardägda Glenallachie Distillery och Glenlossie 1992, 20 YO Single Malt Cask strength, från Glenlossie Distillery.

Det senare byggdes 1876 av pubägaren John Duff vilken utnyttjade floden Lossies vatten inte enbart i destilleringsprocessen utan även för att ta fram kraften till vattenhjulet som ersatte ångkraften. Fler nyheter är Mortlach 1990, 22 YO Single Malt Cask strength från Mortlach Distillery i Dufftown i Speysidedistriktet i högländerna.

Men det är nu inte allt, för samtidigt lanseras Glen Scotia 1991, 21 YO Single Malt Cask strength. Destilleriet Glen Scotia Distillery ligger i den gamla staden Campeltown i sydvästra delen av Skottland. Redan i slutet av 1700-talet uppstod destilleriet i lönndom men fick sin licens 1835. Från att ha varit ett område fyllt med destillerier finns det idag endast några enstaka kvar.

Den sista whiskyn i lanseringen är exklusiviteten North of Scotland 1973 39 YO, Single Grain Cask strength, tillverkad av ett sedan länge nedlagt destilleri.

The Strathmore Distillery upphörde med tillverkningen i början av 1980-talet men använde sig under den aktiva tiden av en stor del mältat korn i sädesblandningen. Därför såldes stora delar av whiskyn till blends som J&B, Chivas Regal och Teachers. Whiskyn är tappad av det oberoende företaget Forbes Ross Co Ltd som är ett företag inom Speyside Distillers.

Läs mer hos Granqvist Vinagentur.

Etiketter: , , , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.