Ryktet stämde: Grythyttan whisky till Orkney

Av | Publicerad 2013-11-28 | 3 kommentarer

grythyttankollage
I vad som måste beskrivas som ett av de mest oväntade dragen i svensk whiskyhistoria har Grythyttan Whisky meddelat att de flyttar sin produktion till Orkneyöarna.

Ett dotterbolag till Grythyttan har bildats – Longship Distillery LTD, som i förlängningen kommer omvandlas till ett PLC, ett brittiskt AB – och det är de som kommer stå bakom det nya destilleriet. Var på Orkney destilleriet kommer byggas eller när byggstart beräknas ske framgår inte i dagsläget.
Det framgår inte heller vad som gäller för de 1600 delägarna i Grythyttan Whisky, som man kan anta investerat i företaget för möjligheten att vara en del av svensk whiskys utveckling. Att bolagets produktion legat nere, med undantag av ett fåtal batcher sedan början av 2013 för att sedan släckas helt i Sverige kan knappast anses idealt.

Grythyttans Facebooksida kom ett stort antal besvikna kommentarer när nyheten om Orkneyflytten tillkännagavs, sedan raderades tråden. Kritiska Inlägg från Orkneybor har, enligt siten whiskyblogg.se också raderats för att istället ersättas med erbjudanden om att delta i aktieemissionen.

Allt om Whisky har sökt Grythyttans VD, Benny Borgh, som meddelar via SMS att de ”hänvisar till den information som vi släppt på grythyttanwhisky.se

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Klas

  Mytomanen Benny har gjort det igen, inget som talar för att detta projekt ska lyckas. Bara för 6 månader sen så skulle man köpa aktier för att det skulle byggas ett destilleri i Örebro. Vart han en kommer blir han osams med de flesta, utkastad från Nora, Grythyttan och nu Ekeberg. Nu kanske vi har läst det sista om han, vore skönt.

 • Katta

  Så här skrev jag till min banks aktierådgivare vid spliten:

  ”Jag köpte för 3 år sen 2010 st aktier för 16000 kr i
  Grythyttan Whisky. Nu har bolaget gjort en omvänd split 10:1 men även sänkt värdet på innehavet med 90 %. Bolaget är inte börsnoterat. Ska inte aktievärdet tiodubblas vid en omvänd split 10:1 så jag inte förlorar mina pengar? Hur går en aktievärdering till i en sådant här fall?”

  Aktierådgivaren hade inte hört talas om nå´t liknande om jag minns rätt. Tyvärr är det inte olagligt att sno folks pengar på det sättet. Gick in som aktieägare ”med hjärtat” för att det skulle vara roligt att ha svenska whiskyaktier… Lärpengar heter det visst!

 • Klas

  På årsmötet igår framgick det att det inte blir någon vidare satsning på vare sig Sverige eller Skottland

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.