Ryktet stämde: Grythyttan whisky till Orkney

grythyttankollage
I vad som måste beskrivas som ett av de mest oväntade dragen i svensk whiskyhistoria har Grythyttan Whisky meddelat att de flyttar sin produktion till Orkneyöarna.

Ett dotterbolag till Grythyttan har bildats – Longship Distillery LTD, som i förlängningen kommer omvandlas till ett PLC, ett brittiskt AB – och det är de som kommer stå bakom det nya destilleriet. Var på Orkney destilleriet kommer byggas eller när byggstart beräknas ske framgår inte i dagsläget.
Det framgår inte heller vad som gäller för de 1600 delägarna i Grythyttan Whisky, som man kan anta investerat i företaget för möjligheten att vara en del av svensk whiskys utveckling. Att bolagets produktion legat nere, med undantag av ett fåtal batcher sedan början av 2013 för att sedan släckas helt i Sverige kan knappast anses idealt.

Grythyttans Facebooksida kom ett stort antal besvikna kommentarer när nyheten om Orkneyflytten tillkännagavs, sedan raderades tråden. Kritiska Inlägg från Orkneybor har, enligt siten whiskyblogg.se också raderats för att istället ersättas med erbjudanden om att delta i aktieemissionen.

Allt om Whisky har sökt Grythyttans VD, Benny Borgh, som meddelar via SMS att de ”hänvisar till den information som vi släppt på grythyttanwhisky.se

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.