Banner

Sommartidswhisky från Mackmyra

Av | Publicerad 2015-05-07 | Lämna kommentar

Sommartid-webb-frilagd_200På fredag (8 maj) kommer Mackmyras Sommartider (nr 92145, 598 kr), en whisky som baserats på deras Brukswhisky men är både äldre, alla fat är från 2008, och delvis finishlagrad på fat som tidigare lagrat hjortonvin. De själva beskriver den som ”fruktig och smakrik med viss smörighet, vanilj och kola”. Den rekommenderas som fördrink vid grillen eller som avec efter middagen.

Visste ni att sommartiden föreslogs redan 1895? George Vernon Hudson föddes i England 1867 men flyttade med sin far till Nelson på Nya Zeeland vid fjorton års ålder. Han blev entomologist, det vill säga han studerade insekter vetenskapligt (huruvida det hade med sommartidsidén att göra är oklart), och astronom. Hans samling insekter, den största på Nya Zeeland, kan man beskåda på nationalmuseet Te Papa Tongarewa i Wellington.

Här i Sverige infördes sommartiden 1916, liksom i flera andra länder, men de svenska bönderna tyckte inte det var någon bra idé och protesterade med sådan emfas att det sedan dröjde ända till 1980 innan man vågade sig på det där med sommartider igen.
Sedan 1981 börjar sommartiden sista söndagen i mars, men fram till 1995 slutade den sista söndagen i september, vilket sedan dess blivit sista söndagen i oktober – sommaren blev en hel månad längre, med andra ord…

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.