Sommartidswhisky från Mackmyra

Sommartid-webb-frilagd_200På fredag (8 maj) kommer Mackmyras Sommartider (nr 92145, 598 kr), en whisky som baserats på deras Brukswhisky men är både äldre, alla fat är från 2008, och delvis finishlagrad på fat som tidigare lagrat hjortonvin. De själva beskriver den som ”fruktig och smakrik med viss smörighet, vanilj och kola”. Den rekommenderas som fördrink vid grillen eller som avec efter middagen.

Visste ni att sommartiden föreslogs redan 1895? George Vernon Hudson föddes i England 1867 men flyttade med sin far till Nelson på Nya Zeeland vid fjorton års ålder. Han blev entomologist, det vill säga han studerade insekter vetenskapligt (huruvida det hade med sommartidsidén att göra är oklart), och astronom. Hans samling insekter, den största på Nya Zeeland, kan man beskåda på nationalmuseet Te Papa Tongarewa i Wellington.

Här i Sverige infördes sommartiden 1916, liksom i flera andra länder, men de svenska bönderna tyckte inte det var någon bra idé och protesterade med sådan emfas att det sedan dröjde ända till 1980 innan man vågade sig på det där med sommartider igen.
Sedan 1981 börjar sommartiden sista söndagen i mars, men fram till 1995 slutade den sista söndagen i september, vilket sedan dess blivit sista söndagen i oktober – sommaren blev en hel månad längre, med andra ord…

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör