Banner

GlenDronach – marsala efter sherry

Av | Publicerad 2015-09-07 | Lämna kommentar

GlenDronach-18YO-Marsala-Finish_200pxMarsala är ett dessertvin från trakterna kring staden Marsala i provinsen Trapani på Sicilien. Det fick DOC-status 1969. Marsala har mer än något annat italienskt vin tagits upp av den internationella gastronomin och där blivit en lika omistlig smaksättare som tryffel och salt. I dag vinner Marsala åter mark, men inte som matlagningsvin, utan främst återigen som dessertvin.

Under Billy Walkers ledning har whiskydestilleriet GlenDronach sedan 2008 renodlat sin husstil och är i dag sherryhuset framför andra i Skottland. Sherrylagrad whisky är svår att slutlagra eftersom den i sig själv är fylld av smaker. Men Walker drar sig inte för utmaningar och har Marsala-slutlagrat en fullgången tonåring som tillbringat hela sitt liv på sherryfat.
När Marsalafaten kommer under Billy Walkers beskydd har de fortfarande någon liter Marsalavin i sig, det töms ur och faten fylls med whisky. I fatväggarna sitter då cirka tre liter Marsala fortfarande kvar och som smaksätter whiskyn under slutlagringen.

Doften sägs bjuda på kanderade hasselnötter, syltad ingefära och dova ektoner medan smaken beskrivs som ”mycket fruktig, ugnsbakade äppel med farinsocker, sultanrussin, mörka bär och en kryddig lätt vitpeppar över en ekig maltighet med rostade fat- och sherrytoner”.

GlenDronach Marsalafinish är tillverkad i en mycket liten batch. För den svenska marknaden har endast 66 flaskor reserverats. De lanseras som så kallat ”webbsläpp” den 10 september klockan 10. Numret är 40421, alkoholhalten ligger på 46 % och priset är 1 349 kronor.

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.