Banner

Den Stora Smakresan med Mariestads

Av | Publicerad 2015-10-14 | Kommentarer inaktiverade för Den Stora Smakresan med Mariestads

Richard-Bengtsson-med-inspiratörer

Eric Bräck från Mackmyra, örtexperten Lisen Sundgren, sommelier Daniella Lundh Egenäs och bryggmästare Richard Bengtsson.

Den Stora Smakresan lanserades av Mariestads bryggeri i september med två introduktionsfilmer. Under hösten kommer nu ytterligare fyra filmer: ett huvudavsnitt där Richard Bengtsson gör ett saltöl (gose), ett där Björn Frantzén gör mat till ölet ifråga och två fördjupningar där Richard träffar två inspiratörer.

I november kommer ytterligare fyra filmer, då med fokus på rököl – som sedan kommer att lanseras på Systembolaget den första december.

Resan går ombord på Ostindiefararen Götheborg där det blir diskussioner om smaker och råvaror, samt en hel del ölbryggning i det medföljande mikrobryggeriet. I programserien får vi följa med när Richard träffar tångexperten Linnéa Sjögren som bjuder sockertång direkt från havet och när han letar ätbara växter på Smögen tillsammans med örtspecialisten Lisen Sundgren.

Ostindiefararen Götheborg är en kopia på ett av de skepp som på 1700-talet reste från den svenska västkusten till Kina för att köpa porslin och kryddor.

Richard fick sin utbildning till bryggmästare i Tyskland och är väl förtrogen med den tyska gosen – den salta ölet som hade sin storhetstid samtidigt som de stora ostindiefarana trafikerade haven. Ölen började bryggas redan på 1500-talet och har efter nästan 500 år fortfarande en trogen, men liten kundkrets, främst i Tyskland. Gose kommer från Goslar några mil väster om Leipzig och har en tydlig sälta eftersom vattnet som användes hade en hög mineralhalt. I dag tillsätter man salt till vattnet istället.

Richard gör sin version som ett friskt lageröl med en rejäl humlegiva med bland annat Smaragd och Saazer och en balanserad maltmix av Pilsnermalt, Münchnermalt och vetemalt.

Kocken Björn Frantzén får en utmaning när han ska servera en rätt som passar med Richards salta öl. För att möta sältan gör han en macaron med sötma från bland annat morot och majs.

Björn-Frantzen-och-macaron

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

Comments are closed.

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.