Granskottsöl: Spruce up your life!

Det här är en artikel från Allt om Whisky nummer 4-2015 som finns ute i butik just nu! Passa på att prenumera så missar du inga nummer! Prenumerera här!

Jägmästare och granodlare Gunnar Göthner i skånska Degeberga och grannen Nils-Alve Olsson, med bland annat restaurangbakgrund, fick en idé om att krydda brännvin med granskott – det hade de aldrig smakat. Samtidigt uppkom frågan: kan man kanske göra öl på granskott också?

Både vikingarna och Karl XII:s karoliner lär ha smaksatt sitt öl med hälsofrämjande granskott. Skott och barr från barrträd innehåller mycket C-vitamin och kan användas för att förebygga skörbjugg, något som kapten James Cook tog fasta på när han landsteg på Nya Zeeland 1773. Han bryggde ett öl med bland annat granskott och fick till och med ett pris för sitt tilltag av Royal Society i London. Enligt Thomas Husing, som också står bakom granskottsölet Gransus (husing.se), skrev vår egen Linné redan 1744 att granskott ”lagde på öhl såsom humla giöra et härligt skiörbiugg-dricka, genom hwilket många blifwit håldne vid lifwet”.

granskott_480
I Kanada, speciellt i Quebec och på Newfoundland, heter granöl”bière d’épinette” och var mycket populärt i mitten av 1700-talet och fram till slutet av 1800-talet. Det var lika vanligt förekommande i USA under den perioden och då förstås under namnet ”spruce beer”. Och ”spruce” betyder alltså gran, det kan dock också betyda ”fin, nätt, piffig; sprättig” och uttrycket ”spruce up” kan betyda piffa upp sig eller snofsa upp sig – något företaget Scandinavian Spruce AB tagit fasta på och har som devis: ”Spruce up your life”. Det gjorde Gunnar redan som barn:

– Som liten gick jag med min far i skogen och när granskotten var nyskjutna och mjälla bröt vi av dem och tuggade på dem och de smakade lite åt citrushållet, berättar Gunnar.
När han vuxit upp blev han granodlare.

– För att få dem riktigt fina kniper vi av miljontals skott varje år. Tidigare har vi bara slängt dem, men nu plötsligt kan vi använda en hel del av dem och det är ju extra trevligt.

Våren 2013 kom Gunnar i kontakt med det företag som driver www.bigchangewill.com som gör det möjligt att testa nya idéer och projekt genom så kallad ”crowdfunding”, det vill säga ”gräsrotsfinansiering”. Man samlade in 28 772 kronor genom denna crowdfunding och fick därmed råd att brygga en första batch öl hos Monks i Stockholm.

spruce_ale_brown_ale_225– Våra sponsorer blev inbjudna till en första ölprovning i Stockholm och Degeberga samma höst. Deltagarna fick ge sina omdömen och resultatet av detta ledde så fram till dagens två öl, en ljus Ale och en Brown Ale. Spruce Ale (nr 89711), liksom Spruce Brown Ale (nr 89778) finns redan på systembolaget och bryggs i samarbete med Anders Olsson och Arto Ukura på Eskilstuna Ölkultur, vilket borgar för en jämn och hög kvalitet. I maj i år vann vår Scandinavian Spruce Ale en offertförfrågan om ”Svenska Smaker” hos Systembolaget och vi fick omgående en beställning på 5000 liter som lanserades den 1 september, berättar Gunnar vidare.

Varje år i maj handplockas de unga granskotten för att ge julgranarna den rätta jämna formen. De läggs sedan snabbt i frysen för att behålla sin fräschör. På bryggeriet blandas skotten med Pilsner-, Sauer- och Carapilsmalt och kokas med Cascadehumle. Saisonjästen som används finns kvar i flaskan eftersom brygden är ofiltrerad.

På våren 2014 bildades Scandinavian Spruce AB tillsammans med Michael Bergman på www.bigchangewill.com.

– I våras lämnade vi en första offert på en stor order till USA som ska lämna bryggeriet i sommar hoppas vi. Det som tar tid med att exportera är att alla länder har olika bestämmelser gällande etikettering och märkning av innehållet.

spruce_brown_ale_480

För att starta exporten till Tyskland har man redan provsålt bägge sorterna mycket framgångsrikt på Craft Beer Store i Hamburg som tillhör den stora Nordmanngruppen. Intresset har visat sig vara mycket stort för Scandinavian Spruce Ale i Tyskland. Det serverades under FashionWeek och den internationella turistmässan i Berlin i våras. Scandinavian Spruce AB sponsrar rockbandet “Orange Ate Kid“ i Hamburg som i gengäld sköter marknadsföringen av ölen på alla klubbar och festivaler där de spelar.

I juli 2013 kom deras svenske trummis Nils speciellt till Degeberga och testade öl och snaps gjord på granskott.
– En av Scandinavian Spruce Ales främsta egenskaper är att det funkar utmärkt att dricka ljummet, med andra ord den törstande festivalpublikens stora räddning, säger Nils.

– Vår ambition och förhoppning är att våra skånska granar med sina nyttiga och goda granskott ska bli grunden för en ny svensk (skånsk naturligvis) exportschlager, menar Gunnar.
Gunnar_Gothner_480
Avslutningsvis berättar Gunnar Göthner om det brännvin gjort på granskott som det hela började med Valborgsmässoaftonen 2012.
– När det gäller Scandinavian Spruce Brandy är då dilemmat att det ska lagras och det tar tid innan vi vet hur det blir riktigt bra. Så därför tänker vi inleda ett samarbete med ett känt familjeföretag i Tyskland som vunnit många priser för sina ekologiska likörer och sin ekologiska MoGin. De kommer att hjälpa oss att ta fram en ny alkolholdryck som inte måste lagras och vi kommer under sommaren att ha provat oss igenom ett antal brygder gjorda med våra granskott från Degeberga. Exakt vad det kommer att bli talar vi om när vi bestämt oss för hur denna dryckessort ska smaka.

Foto: Scandinavia Spruce AB

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör