Banner

South Australia – från vin till whisky

Av | Publicerad 2016-02-16 | Lämna kommentar

The McLaren Vale Distillerys grundare och tillika destillerichef är John Rochfort (den tredje från vänster på bilden) som flyttat tillbaka till South Australia efter flera års verksamhet på Tasmanien, en av de större whiskyregionerna i södra hemisfären. Senast var han chef på Lark Distillery – som plockade hem en guldmedalj i kategorin Best World Whisky vid The International Whisky Compeition i Chicago för två år sedan.

McLaren Vale Distillery, South Australia. Photo: John Krüger

McLaren Vale Distillery, South Australia.
Foto: John Krüger

I McLaren Vale, ungefär fyra mil söder om Adelaide, ligger vinproducenten Hardys Wine & Winery som numera är ett globalt stort vinmärke. John Rochfort nämner fattillgången som en av orsakerna till valet av plats.

– Vi har hittat några fantastiska fat här med otrolig bakgrund, som ett 90-årigt muscatfat som enbart använts till muscat, och vi har kommit över några enorma portvinsfat också, berättar han.

– Många vinproducenter kommer med deras prisvinnande fat och säger att de vill att vi ska ha dem och kanske ge dem en flaska whisky om fyra, fem år.
Rochfort påpekar att platsen för destilleriet har ett häpnadsväckande bra klimat för att lagra whisky.

Turning wine into whisky in McLaren Vale

– Krispigt kyliga nätter, varma dagar och sedan på eftermiddagen runt tre eller fyra kommer riktigt svala vindar.
John kommer att jobba tillsammans med bröderna Nicholas och Lachlan och deras pappa Christopher. De tänker lagra den mesta whiskyn i 100- och 200-litersfat, men kommer att använda sig av 50-litersfat för att få igång ruljangsen.

– Med den närkontakten kommer de att mogna snabbare och jag tror vår första lansering blir om två, eller två och ett halvt år. VI har redan blivit kontaktade av ett par länder som vill boka våra första tusen flaskor – som vi inte ens lagt på fat än. Efterfrågan är helt otrolig just nu.

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.