Banner

Glendronach Sauternes cask finish: en blommig fruktskål

Av | Publicerad 2016-08-18 | Lämna kommentar

wGD_12YO_Sauternes_Finish_beside_ing500
Att slutlagra whisky en kort tid före buteljeringen på fat som tidigare innehållit vin eller annat destillat har blivit högsta mode. Regelverket kring whisky är strikt och all smaksättning är förbjuden. Men på 1990-talet upptäckte destillerier att en kort tids extra lagring på begagnade vinfat gav en helt ny smakpalett. Några destillerier gick i bräschen och ett fåtal har utvecklat dem till mästerskap. En av de verkliga konstnärerna när det gäller slutlagring på vinfat är Billy Walker, Master Distiller vid GlenDronach och BenRiach.

wGD_12YO_Sauternes_Finish_beside_250Vin från Sauternes i sydvästra Frankrike är ju världsberömt. Det räcker med att säga Chateau d’Yquem.

Att lägga whisky på Sauternes-fat förekommer, men är mycket ovanligt. Detta beror på flera saker. Dels är tillgången begränsad, de är dyra och dessutom är det ett balansnummer att låta vinets söta smakvärld möta whiskyns robusta maltighet. Det handlar om yttersta noggrannhet och kontroll på tid och fat. Där är Billy Walker som bäst och bevis på det är Glendronach 12 Years Old Sauternes Cask Finish (nr 86837, 599 kr) som lanseras i övermorgon.

Den beskrivs som ”en söt och blommig fruktskål där vin och whisky förenas i en mjuk och välbalanserad upplevelse. I doften märks färska frukter, aprikos, nektariner, melon och päron. Smaken är söt, honung, sultanrussin, gröna äpplen, där finns också vanilj och en lätt maltighet som klingar av i en balanserad eftersmak med kolad ek och persika”.

Etiketter:

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.